Seyahatler daha pahalı hale gelecek…

Seyahatler

daha pahalı

hale gelecek…

 

Necdet B.SİVASLI

 

Daha önce yazmıştık.

Pandemi tüm dünyada dengeleri alt-üst etti.

Dünya, pahalı hayata alışmaya çalışıyor.

Fiyat artışları seyahatleri daha pahalı hale getirecek. Uçakla yolculuk etmek lüks olacak. Avrupa’da uçak fiyatları yüzde 32 artış gösterdi. İlerleyen zaman diliminde fiyatların daha da artacağı ifade ediliyor. Tatil amaçlı semahatların da pahalanmaya başladığını görüyoruz. Sigortalarda da artışlar yaşanıyor.

Uçuş ve otel fiyatlarındaki artışın 2022’de ve 2023’de bu kadar şiddetli şiddetli olacağını yalnızca birkaç şirket tahmin edebilmişti. Oysa fiyat artışlarının 2023’ün kalanında ve 2024 yılında da devam edeceği ifade ediliyor

Alman iş ve turizm dergisi fvw’de Oliver Graue imzasıyla yayınlanan makaleye göre, daha önce nadiren bu kadar işletme karı elde eden hava yolu şirketleri, arz-talep mekanizmalarını kontrol ederek ve her zamankinden daha fazla rotada tekel kurarak karlılığını artırıyor. Aralarında anlaşan hava yolu şirketleri, yüksek fiyatlara bilet satabilmek için arzı sınırlı tutuyorlar. Amaç ise pandemi döneminde ve öncesinde biriken dağ gibi borçları eritmek.

Yolcuların yılda bir iki defa deneyimlediği şey aslında hava yolu şirketleri için bir rutin haline gelmiş durumda. İnsanlar da maliyet tuzağına düşmemek için hava yolu seyahatinden giderek daha fazla kaçınıyorlar. Gelinen noktada iş toplantılarının online yapılması veya her iş için kısa seyahatler yerine birkaç işin yapılabileceği daha uzun seyahatler yapılması yönünde çağrı yapılıyor.

Alman şirketleri arasında yapılan ve geçtiğimiz günlerde Handelsblatt gazetesi tarafından yayınlanan araştırmaya göre, şirketler iş seyahatlerinde kesintiye gitmeye devam edecek.  Global Travel Business Association’ın (GBTA) iş seyahatlerinin 2024’te tamamen pandemi öncesine döneceğine ilişkin öngörüsüne rağmen, neredeyse hiçbir şirket iş seyahatlerinin pandemi öncesine dönmesini beklemiyor. Burada bahsedilen ciro değil rezervasyon sayısı.

GBTA‘nın yaptığı başka bir araştırmaya göre otel ve uçak fiyatları yalnızca 2023’ün kalan aylarında değil 2024’te de artmaya devam edecek. Buradaki tek iyi haber fiyat artışının 2022 ve 2023’e göre daha makul olması. Buna göre, fiyatların bu yılın geri kalanında yüzde 2,3, gelecek yıl ise yüzde 1,8 artası bekleniyor.

Ancak Oliver Graue GBTA’nın açıkladığı verilere kuşku ile yaklaşıyor. Son zamanlardaki fiyat artışları ile kıyaslandığında bu oranların gülünç olduğunu kaydeden Graue “GBTA Tahminine göre, 2022’de küresel ortalama bilet fiyatı 749 dolar oldu. Bu, bir önceki yıldan yüzde 72.2 daha fazla. 2021 yılında yaşanan koronavirüsün etkisini saymaz ve 2019 ile karşılaştırırsak, hala yüzde 12’lik bir artış söz konusu. Avrupa’dan yapılan uçuşlar açısından ise bu oran neredeyse yüzde 28’e kadar çıkıyor. Burada (Orta Doğu ve Afrika dahil olmak üzere) 2022’de ortalama olarak 855 ABD Doları ödenmesi gerekiyordu.” ifadelerini kullanıyor.

Uçak bileti fiyatlarının geçen yılkinden daha pahalı olduğu yerlerden birin de Almanya olduğuna dikkat çeken Oliver Graue, şu noktaların altını çiziyor:

“Federal İstatistik Ajansının son verilerine göre, Almanya’da 2023 yılının ilk yarısında uçak bileti fiyatları, bir önceki yılın zaten çok pahalı olan aynı döneminden, yüzde 32 daha pahalı. Asya ve Avustralya uçuşları yüzde 43, Avrupa içi uçuşlar yüzde 32, Güney/Kuzey Amerika ve Afrika uçuşları sırasıyla yüzde 17 ve 25 oranlarında arttı.

Otel fiyatlarında ise durum biraz daha iyi. Geçtiğimiz yıl yüzde 30 artan oda fiyatları küresel ölçekte ortalama 161 dolara yükseldi. GBTA’ya göre otel fiyatları yılın geri kalanında yüzde 4,3, gelecek yıl ise yüzde 3,6 oranında artacak.

Ancak yatırım şirketi Jefferies tarafından yapılan analize göre otel fiyatlarında daha yüksek artışlar yaşandı. Buna göre, sadece 2023 yılının temmuz ayında oda fiyatları bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 6,3 oranında arttı. Bu oran Avrupa’da yüzde 13,4 olurken en yüksek artış ise yüzde 36 ile Fransa’da gerçekleşti. Bu ülkedeki otel fiyat artışı 2019 yılına göre ise yüzde 87 artmış durumda. 2019 yılı ile kıyaslandığında Avrupa genelindeki fiyat artışı yüzde 47, Almanya’da ise yüzde 18 olarak ölçüldü.

GBTA’nın raporunda son olarak araba kiralarının 2022’de yüzde 10 arttığı,  öngörülen artış oranının bu yılın geneli için yüzde 6,7, gelecek yıl için de yüzde 2,1 olduğu belirtiliyor.

Bu durum sadece iş seyahatleri için değil tatil amaçlı seyahatler için de karamsar bir tablo ortaya koyuyor. İnsanların iş amacıyla eskisi kadar seyahat edip etmeyecekleri şu anda cevabı olmayan bir soru.