Almanlar ucuz tatil peşinde…

Almanlar ucuz

tatil peşinde…

 

Necdet B.SİVASLI

 

 

Geçenlerde Alman turistler ile ilgili bir yazı yazmış Almanya’da da enflasyonun var olduğuna değinmiştik.

Ancak bütün bunlara rağmen Almanlar yurt dışı tatilden vaz geçmiyor. Almanya’da yurt dışı tatilin yeniden popüler hale geldiğini söyleyebiliriz.

Yapılan araştırmalara göre Alman seyahatçilerin enflasyona ve artan fiyatlara rağmen Almanlar 2024 yılında da seyahatten vazgeçmeyecek. Buna karşın, Almanlar daha fazla ‘fiyata duyarlı’ hale geldi.

Almanya’daki turlar Almanların seyahat etmeye devam edeceğini söylüyor.

Konu şuradan kaynaklanıyor:

Oteller pahalı. Almanlar seyahatten vaz geçmiyor ama ucuz otel ve tatilin yollarını arıyor. Turlarla daha ucuz tatilin peşindeler.

Kasım ortasında iki kişi, bir hafta, her şey dahil 2 bin 150 euro olan ortalama paket tur fiyatının 2019 yılının yüzde 30 üzerinde olacağı da açıklandı. Eğer Kasım aylarında Türkiye’ye turist gelirse bu da kış turizmine doping olacak.

Almanların yurt dışı tatili isteğinde keskin bir artışın yaşandığı ifade ediliyor.. Son bir yılda tatilini yurt dışında geçirmek isteyenlerin oranı yüzde 32’den yüzde 55’e yükseldi.Bu sayının daha da artış göstereceği ifade ediliyor.

Araştırmaya göre Almanların yalnızca yüzde 28’i konaklama tercihinde fiyatların yüksek olmasının rol oynamadığını söylüyor. Öte yandan, tasarruf edebilmek amacıyla giderek daha fazla sayıda Alman paket tura yöneliyor. Halihazırda Almanların yüzde 15’i şu anda ucuz oda tekliflerinin peşinde koşarken, wellness ve havalimanı servisi gibi ek hizmetleri kullananların oranı yüzde 77’den yüzde 73’e düştü.

Almanların yurt dışı tatili isteğinde keskin bir artış yaşandı. Son bir yılda tatilini yurt dışında geçirmek isteyenlerin oranı yüzde 32’den yüzde 55’e yükseldi.

Siteminder Almanya, Avusturya, İsviçre ve EMEA Bölge Başkanı Clemens Fisch “Geçen seyahat yılının aksine Almanlar seyahat maliyetlerini düşürmenin yollarını ararken bile yurt dışı seyahatlere daha fazla odaklanmış durumda.” dedi. 

Araştırmanın bir diğer sonucu ise Almanların mevcut seyahat alışkanlıklarını ya koruyacağı ya da artıracağını göstermesi. Buna göre, Almanların yüzde 90’ı ya şu anki kadar ya da daha fazla seyahat edecek. Bu oran dünya genelinde yüzde 57. Yüzde 90’ın yüzde 37’si, şu ankinden daha fazla seyahat edeceğini belirtiyor.

Seyahat tutumu söz konusu olduğunda ise Almanların yüzde 44’ünün partneri ile seyahat etmek istediği görülüyor. Aile ve akrabalar ile seyahatler ise yüzde 25.

Sıra konaklamaya geldiğinde katılımcıların yüzde 51’i otelde çok fazla vakit geçirmek istediğini söylüyor. Yüzde 52’si ise daha fazla vakit alsa bile check-in işlemini otel görevlileri ile yapmak istiyor.

Çalışma aynı zamanda Alman turistlerin otellerden ne beklediğine de ışık tutuyor. Buna göre, yüzde 24’lük kesim ‘harika bir deneyim’ beklerken, yüzde 22’lik kesim aile ve arkadaşlar için yeterince yer olmasına önem veriyor. İş ve tatili birleştirme tutumu düşmeye devam ediyor. Geçen yıl yüzde 29 olan ‘hibrit tatil’ tercihi bu yıl yüzde 21’e geriledi.

Seyahat derecelendirme ve yorum sitesi Holidaycheck’in 65 tur operatörünün güncel paket tur fiyatlarını analiz ederek hazırladığı rapora göre, Almanya seyahat pazarında sonbahar dönemi paket turlarının fiyatı 2029’un aynı dönemine göre yüzde 30 oranında arttı.

Oteller ve turlar Ekim ayı itibari ile fiyat indirimine gidiyor. Fiyat artışı yapan oteller de var. Ancak, Türkiye her zaman tercih ediliyor.

En yüksek fiyat artışı yüzde 40 ile Balear Adaları’na bağlı Mallorca’da yaşandığı açıklandı.

Kasım ortasında iki kişi, bir hafta, her şey dahil 2 bin 150 euro olan ortalama paket tur fiyatının 2019 yılının yüzde 30 üzerinde olduğuna dikkat çekildi.

Çiftler için en popüler destinasyonlar olan Türkiye, Gran Canaria, Fuerteventura ve Girit gibi destinasyonların hepsinde durumun aynı olduğu ve 2019’un sonbaharına göre fiyatların 3’te 1 oranında arttığı belirtilen raporda fiyatların Hurghada (Mısır) yüzde 35, Rodos’ta ise yüzde 24 arttığı ifade edildi.