Enflasyon,   Almanya’yı da   vurdu

Enflasyon,

 

Almanya’yı da

 

vurdu…

 

 

 

Necdet Buluz

 

 

 

 

Türkiye, Almanlar için çok önemli bir tatil yeri. Ancak, bu sezon Almanya’dan beklenen turist gelmedi. Bunu da Enflasyona bağlıyorlar. Almanların dışında İngiliz ve Rus turistlerden de verim alınamadı.

 

İşin özeti:

 

Enflasyon Almanya’yı da vurdu Sıkıntı yaşayan Almanlar şimdi çıkış yolları arıyor. Ucuz destinasyonlar ilgi görüyor. Türkiye paket turlarında yüzde 25’e varan artışlar oldu. Bu da Almanları zorluyor.

 

Bir de şu var:

 

Oteller pahalandı. Almanlar otelcilerin kendilerine bir çeki-düzen vermesini bekliyor. Almanya’da seyahat sayısı20189’un gerisinde kaldı. Almanya’daki genel piyasada yüzde 25-30 azalmanın olduğu fade ediliyor. Gözler şimdi yeni sezona çevrildi.

 

Turizm sektöründe bazı zorluklar yaşanıyor. Sektör temsilcileri yaşanan zorluklardan ders çıkardıkları gelecek sezondan umutlu olduklarını söylüyor.

 

İstanbul’da bu yıl ilki düzenlenen ve geniş bir katılıma sahne olan İstanbul Turizm Fuarı, düzenlediği panellerle de sektöre ışık tuttu. Almanya Seyahat Birliği (DRV)  Başkanı Norbert Fiebig, TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya ve AKTOB Başkanı Kaan Kavaloğlu’nun katıldığı panelde Almanya kaynak pazarındaki son duruma ve Almanların önde gelen destinasyonu Türkiye’ye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Son dönemde Almanya’dan Türkiye’ye dönük talebin artmaya başladığını belirten Norbert Fiebig, Türkiye’nin Almanlar için önemli bir destinasyon olduğunu kaydetti.

Almanya’da seyahat sayısının 2019’un gerisinde olduğuna ve yani müşteri sayısının azaldığına dikkat çeken Norbert Fiebig, ancak ciroların arttığını söyledi. Fiebig “Almanya’daki genel piyasada yüzde 15-20 azalma var. Bunun nedeni elbette ekonomik sorunlar. Eskiden ekonomik olarak seyahat edebilme özgürlüğüne sahip insanlar artık edemiyorlar. Enflasyon sadece Türkiye’yi değil Almanya’yı da vurdu. Öte taraftan, ortalama bir gelire sahip bir Almanın gelecekte de seyahat edebilmesi için çalışmalar yapılıyor.” diye konuştu.

Türkiye paket turlarında yüzde 25’e varan artışlar yaşandığını ifade eden Norbert Fiebig, “Türkiye fiyat kalite dengesi nedeniyle Alman aileler için en önemli destinasyonlardan biri. Alman turistler giderek daha fazla fiyata önem vermeye başladı. Çünkü Türkiye’de ödedikleri paranın karşılığını alıyorlar. Öte taraftan Alman turistler fiyata daha çok önem vermeye başladılar. Eskiden bu Türkiye gibi ülkelerin avantajınaydı Çünkü verdikleri parayla Türkiye’de çok şey alabiliyorlardı. Şu ana kadar avantaj olan bu durumu mevcut haliyle devam ettirmek lazım. Türkiye fiyat hassasiyeti olan misafirleri çekiyor ve bunu koruması önemli.” diye konuştu.

Turizm sektöründe bazı zorluklar olduğuna değinen Norbert Fiebig, “Bunların başında sürdürülebilirlik geliyor. Sektörümüzün iklim değişikliğine ve sürdürülebilirliğe odaklanması gerekiyor. İnsanların bu konudaki kaygıları yüksekken, şimdiye kadar seyahat şirketleri için önemli değildi. B undan sonra onlar da bu konuya önem verecek. Almanya Seyahat Birliği olarak biz de bu konuya odaklanmış durumdayız. Hükümetin ve siyasetin bize bir şey dayatmasını beklemeden harekete geçtik ve doğru yönde ilerliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Kasım ayı satışlarında Türkiye Rusya’da üçüncülüğe gerilemiş bulunuyor.

Rusya‘da 3 gün tatil olan Ulusal Birlik Günü ve devamında gelen kısa çalışma haftası nedeniyle yurt dışı tatillerine ilginin arttığı belirtiliyor. 

Tur şirketleri, hafta sonunu da kapsayan 4,5,6 kasım turlarına dönük talepte yüzde 10-15 artış olduğunu bildirdi. Intourist gibi bazı şirketler ise artışın yüzde 40’ın üzerinde olduğunu ifade etti.

Talebin oluşmasındaki asıl nedenin ise Ulusal Birlik Günü tatilinin önüne veya arkasına birkaç gün eklenerek tatilin uzatılma imkanının bulunması. Ayrıca, başta yurt dışı olmak üzere hava yolu şirketlerinin kapasitesindeki artışında seyahati teşvik ettiği belirtiliyor. 

ANEX Tour, Coral Travel, PEGAS Touristik, Sun & Fun, Space Travel ve Tez Tour’un uzmanları rezervasyonların ekim ortasında zirveye ulaşacağını ifade ediyor. Çünkü bu tarihe kadar Rusların çoğu nereye gideceğine ve ne kadar harcayacağına karar vermiş olacak.

Rusya’da şu anda kasım ayı satışlarında Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) lider olduğu, onu Tayland, Türkiye , Mısır ve Rusya içi destinasyonların izlediği ifade edildi. Buna göre, satışlarda BAE yüzde 20-25’i, Tayland yüzde 15-17’si, Mısır  ile Türkiye yüzde 12-15’şer ve Rusya içi destinasyonlar yüzde 8-10 pay alıyor.