Erken rezervasyonda yüzde 50 indirim Rusları hareketlendirdi…

Erken rezervasyonda

yüzde 50 indirim

Rusları

hareketlendirdi…

 

Necdet B.SİVASLI

 

 

Geçen sezonda beklediklerini bulamayan turizmcilerin yüzü öyle görünüyor ki bu yıl gülecek. Erken rezervasyon dönemi başladı. Turlarda yüzde 50 indirim uygulanıyor. Erken rezervasyondaki indirim Rusları hareketlendirdi.

2024 sezonu Türkiye paket tatillerinin satışa açan tur operatörleri şimdiden satış almaya başladıklarını belirtiyor. Rus turistlerin iyi fiyatlarla Türkiye tatili satın almayla ilgilendiği kaydedilirken erken rezervasyonlarda yüzde 50’ye varan fiyat avantajları sunulduğunun altı çiziliyor.

Rus Tur Operatörleri Birliğinin (ATOR) bülteninde yer alan haberde, Türkiye’de otelcilerin 2024 fiyatlarını şekillendirme aşamasında olduğu ancak önümüzdeki yaz sezonu için şimdiden yüzde 50 indirimle tatil satın alma fırsatı olduğu kaydedildi.

PEGAS Touristik Rusya’da Türkiye’ye erken satışların iyi gittiğini, geçen yılın birkaç kat üzerinde olduğunu belirtiyor. Ancak şirket, gerçek bir kıyaslama yapabilmek için kasım ortasını beklemek gerektiğine dikkat çekiyor.

2024 Türkiye yaz paketlerini satışa açan bir diğer tur operatörü FUN & SUN da talebin iyi olduğunu belirtiyor. Erken rezervasyon satışlarının geçen yılın yüzde 50 üzerinde olduğunu kaydeden şirket, yüzde 50’ye varan indirimler olduğunu açıkladı. FUN & SUN, tarifeye bağlı olarak yüzde 10-20 arasında ön ödeme alıyor.

Rusya‘nın önde gelen diğer tur operatörleri ANEX Tour, Coral Travel, Intourist ve diğerlerinin de yakında erken rezervasyon satışlarına başlayacağı belirtildi.

Tatil fiyatları ise PEGAS Touristik’te haziran ayında Moskova çıkışlı iki kişi 7 gece her şey dahil 4 yıldızlı otel için 134 bin 400 rubleden (38 bin 400 TL), 5 yıldızlı için ise 165 bin 300 rubleden (47 bin 250 TL)  başlıyor.

Aynı tarihlerdeki paketler FUN & SUN’da ise 4 yıldızlı otel için 137 bin 500 rubleden (39 bin 300 TL) , 5 yıldızlı otel için ise 170 bin 900 rubleden (48 bin 850) başlıyor.

Ruslar, kış aylarında da boş durmuyor. İşte Rusların kış aylarındaki tatillerinden bir kesit:

Rus resmi haber ajansı RIA Novosti, Avisales servisinin araştırmasına dayanarak yayınladığı habere göre, Rusların kış tatillerinde en çok tercih ettiği ülke kişi başı gidiş-dönüş ortalama 73,6 bin ruble ile rezervasyonların yüzde 22’sini oluşturan Tayland oldu.

GazetemRu’da yer alan habere göre, Türkiye rezervasyonların yüzde 11’ini oluşturarak ikinci sırada yer alırken, ortalama gidiş-dönüş tutarı 30,8 bin ruble oldu. Üçüncü sırada Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) yer alıyor (rezervasyonların yüzde 6’sı, ortalama tutar ise 66,3 bin ruble).

Sıralamada Özbekistan 30,4 bin ruble ve Endonezya 87,7 bin ruble ile en popüler beş popüler ülke arasında yer aldı. Önümüzdeki kış bu destinasyonları seçen kullanıcıların sırasıyla yüzde 5’i ve yüzde 4’ü bu ülkelere uçacak.

Yabancı turistlerin otel gecelemeleri yüzde20 düşüş yaşandı. En fazla gecelemeri Alman ve Rusların yaptığı görülüyor.

 

Turizm Databank‘ın Kültür ve Turizm Bakanlığı konaklama istatistiklerinden derlediği verilere göre, konaklama tesislerinde yabancı turistlerin yaptığı gecelemeler, Ocak-Ağustos 2023 döneminde yüzde 10 daralarak 87 milyon dolayına geriledi.

Diğer yandan, aynı dönemde yerli turistlerin gecelemeleri de yüzde 24 düşerek 49 milyon dolayına geriledi. 8 ayda toplam gecelemeler yüzde 15 düşüşle 136 milyon indi.

Ocak-Ağustos 2023 döneminde, yabancı turistlerin işletme belgeli tesislerde yaptığı gecelemelerde ilk sırayı 18,6 milyonla Almanya alırken, onu 13,5 milyonla Rusya Federasyonu izledi. Gecelemeler bu iki pazarda yüzde 14 dolayında geriledi. 10,4 milyonla en fazla geceleme yapan İngiltere’deki geceleme düşüşü ise yüzde 4,5 oldu.

Turist sayısı artmasına rağmen tesislerde gecele sayılarının genelde düştüğü belirlenirken, en büyük düşüş yüzde 36 ile İran pazarında yaşandı. Düşüşler; Kazakistan’da yüzde 17, Fransa’da yüzde 27, Hollanda’da yüzde 18,ü ve İsrail’de yüzde 10 dolayında gerçekleşti.

Bu dönemde gecelemelerde Polonya yüzde 18, Suudi Arabistan yüzde 74, Çekya yüzde 12, İtalya yüzde 13 ve Slovakya yüzde 11 yükselme sağladı.