Kasa turizm geliriyle dolacak…

Kasa turizm

geliriyle

dolacak…

 

Necdet B.SİVASLI

 

Turizm bacasız sanayi. Gerçi geçen sezon beklediğimiz turist ve parayı bulamadık ama sektör bu sezondan umutlu.

Dikkat edecek olursanız turizmden sıkça söz ediyoruz. Çünkü bütçedeki açık turizm gelirleri ile giderilmeye çalışılıyor. İlgili bakanlar da böyle düşünüyor. Turizmi bir noktada kurtuluş yolu olarak değerlendirmekte yarar görmekteyiz.

Turizm gelirlerinde ciddi bir artış var. Türkiye’ye gelen turist bugüne kadar 67 dolar harcıyordu. Şimdi ise bu rakam 100 dolara çıktı. Hedef bu rakamın üstüne çıkabilmek. Bunun için de zengin turist peşinde koşacağız.

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, turizmde Türkiye genelinde 9 aylık verilere göre 42 milyar dolarlık bir rakama ulaşıldığını, yılsonu için 55,6 milyar dolarlık gelir hedefine doğru ilerleme kaydedildiğini söyledi.

Bu hedef açıklandıktan sonra 6 Şubat’taki depremler ile İsrail’in Filistin’e yönelik saldırısı gibi olayların yaşandığını anımsatan Ersoy, “Birçok olumsuz etkileri peş peşe yaşamamıza rağmen orta vadeli programı uygun bir şekilde yönetiyoruz. Bu açıdan sevindirici. Antalya geneline baktığımızda dün itibarıyla 15 milyon ziyaretçi sayısını geçti. Hem gelir hem turist sayısı, pandemi öncesi turizmin en yoğun olduğu 2019’un üzerinde. Bu da oldukça sevindirici.” diye konuştu.

Turizm ile ilgili olarak 2018’de nitelikli bir geçiş hedefi koyduklarını hatırlatan Ersoy, rakamların, bu hedefe emin adımlarla ilerlendiğini gösterdiğini dile getirdi.

Turizm gelirlerinde de ciddi bir artış yakalandığına işaret eden Ersoy, “2017 yılı sonunda 67 dolar olan kişi başı gecelik harcama, geçen yıl açıklanan rakamlara baktığımız zaman 100 doları buldu. Bu da politikamıza, stratejilerimize uygun bir şekilde sürecin geliştiğini gösteriyor. Bu da bizi oldukça sevindiriyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Sektörün yaşanan her olaydan olumlu ya da olumsuz etkilendiğini belirten Ersoy, göreve geldiğinden bu yana çok sayıda krizle boğuştuklarını kaydetti.

Göreve geldiğinde Thomas Cook iflası ile karşılaştıklarını, arkasından küresel salgın sürecinin yaşandığını anlatan Ersoy, akabinde Rusya-Ukrayna Savaşı, 11 ili etkileyen deprem, seçim sürecinin yaşandığını vurguladı.

Türkiye’nin bulunduğu coğrafya gereği krizlere maruz kalabildiğine dikkati çeken Ersoy, “Dün de krizler vardı, bugün de var, gelecekte de krizler olacak. Zaten bu gerçekliği biliyorsak, önemli olan bu gerçeklikle yaşamayı öğrenmek.” ifadesini kullandı.

Bu sezon İngiltere ve Rusya’dan olduğu kadar Almanya’dan da umutluyuz. Yapılan açıklamalarda Türkiye’nin en güçlü rezervasyon alan ülkeleri arasında yer aldığına vurgu yapılıyor.

Almanya‘nın önde gelen tur operatörlerinden FTI, 2022-23 sezonunda 2018-19 dönemindeki ciroya ulaştığını açıkladı. Münih merkezli şirket ayrıca, 2023-24 kış sezonu ve 2024 yaz sezonu satışlarının iyi gittiğini, müşterilerin daha erken rezervasyon yapmaya başladığını kaydetti.

31 Ekim’de biten 2022-23 mali yılında geçen yılın aynı dönemine göre cirosunu yüzde 10 oranında arttırarak 3,7 milyar eurodan 4,1 milyar euroya yükselten FTI, bu rakamla 2018-19 mali yılındaki gelir seviyeye yükseltti.

2023-24 turizm döneminde ise şirketin en güçlü rezervasyonları Türkiye, Mısır, Dubai, Mayorka, Girit, Maldivler, Mauritius, Meksika, Dominik Cumhuriyeti ve Tanzanya’da gördüğü, ABD, Tayland, Bali ve Kenya’da ise güçlü büyüme olduğu kaydedildi.

Kış dönemi satışlarında ise Mısır, Türkiye, Kanarya Adaları ve Dubai’nin yanı sıra Hint Okyanusu, Tayland, Dominik Cumhuriyeti ve Meksika’nın yoğun talep gördüğü ifade edildi.

FTI Group CEO’su Karl Markgraf “Önümüzdeki Mayıs ayından itibaren başlayacak yaz sezonu için şimdiden çarpıcı sayıda ön rezervasyon alıyoruz.” derken, grubun tur operatörlüğü CEO’su Casper Urhammer rezervasyonların pandemi öncesi seviyeye döndüğünü, ülke genelinde net bir erken rezervasyon eğiliminin olduğunu kaydetti.