Ziyaretçi sayısı arttı…

Ziyaretçi sayısı

arttı…

 

Necdet B.SİVASLI

 

Türkiye, turizm gelirine odaklandı. Dünyanın hemen her yerinde tanıtım çalışmaları yapılıyor. Ziyaretçi sayısı geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 6.8 artış gösterdi. Bu arada turizm giderlerinde de artışlar yaşandı.

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) açıkladığı verilere göre Temmuz-Ağustos-Eylül dönemini kapsayan 2023 yılının III. çeyreğinde turizm gelirleri geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 13,1 artarak 20 milyar 225 milyon dolar oldu. Turizm gelirinin yüzde 16,5’i Türkiye’yi ziyaret eden yurt dışı ikametli vatandaşlardan elde edildi.

Ziyaretçiler, seyahatlerini kişisel veya paket tur ile organize etmektedirler. Bu çeyrekte yapılan harcamaların 14 milyar 644 milyon dolarını kişisel harcamalar, 5 milyar 580 milyon dolarını ise paket tur harcamaları oluşturdu.

Ülkemizden çıkış yapan ziyaretçi sayısı 2023 yılı III. çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 6,8 artarak 22 milyon 428 bin kişi oldu. Ziyaretçilerin yüzde 12’sini 2 milyon 687 bin kişi ile yurt dışında ikamet eden vatandaşlar oluşturdu.

Bu çeyrekte ülkemizden çıkış yapan ziyaretçilerin gecelik ortalama harcaması 103 dolar oldu. Yurt dışında ikamet eden vatandaşların gecelik ortalama harcaması ise 74 dolar oldu.

Bu çeyrekte geçen yılın aynı çeyreğine göre spor, eğitim, kültür harcaması yüzde 33,3, konaklama harcaması yüzde 26,1, yeme-içme harcaması yüzde 24,6 artarken tur hizmetleri harcaması yüzde1,6 azaldı.

Bu çeyrekte ziyaretçiler Türkiye’yi yüzde 76,2 ile en çok “gezi, eğlence, sportif ve kültürel faaliyetler” amacıyla ziyaret etti

İkinci sırada yüzde 16,6 ile “akraba ve arkadaş ziyareti”, üçüncü sırada ise ile yüzde 3 ile “alışveriş” yer aldı. Yurt dışı ikametli vatandaşlar ise Türkiye’ye yüzde 61,2 ile en çok “akraba ve arkadaş ziyareti” amacıyla geldi.

Yurt içinde ikamet edip başka ülkeleri ziyaret eden vatandaşların harcamalarından oluşan turizm gideri, geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde74,8 artarak 1 milyar 933 milyon dolar oldu. Bunun 1 milyar 491 milyon 933 bin dolarını kişisel, 441 milyon 848 bin dolarını ise paket tur harcamaları oluşturdu.

Bu çeyrekte yurt dışını ziyaret eden vatandaş sayısı bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 43,7 artarak 2 milyon 978 bin kişi oldu. Bunların kişi başı ortalama harcaması 649 dolar olarak gerçekleşti.

Türkiye’ye Fransızların da ilgisi arttı.

25 ülkede bulunan 29 ofisiyle Fransa’nın turizm destinasyonu olarak dünyadaki konumunu güçlendirmek için çalışan Fransa Turizm Geliştirme Ajansı – Atout France, uluslararası tanıtım çalışmaları kapsamında İstanbul’da Türk seyahat acenteleri ile bir araya geldi.

 

Uluslararası tanıtım çalışmalarında bin 100’den fazla Fransız profesyoneli tarafından desteklenen ve her yıl ortalama 2 bin 800’den fazla tanıtım etkinliği düzenleyen Atout France, bu kapsamda dijital stratejiler, iletişim kampanyaları, sosyal medya etkinlikleri, seyahat endüstrisi profesyonellerini hedefleyen fuarlar, atölye çalışmaları, satış ziyaretleri, basın gezileri ve basın konferansları düzenliyor.

Atout France, her yıl farklı destinasyonlara özel olarak düzenlediği organizasyonlarından birini, bu sene 24 – 25 Ekim tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirdi. Atout profesyonelleri, organizasyon kapsamında, Fransa’nın kış turizmi avantajları ve Paris şehrinin turistik potansiyeli konularında Türkiye’nin önde gelen turizm acentelerini bilgilendirdi.

Atout France, İstanbul’daki Okra Restaurant’ta düzenlediği akşam yemeğinde, Türk acentaların üst düzey yetkilileri ile Fransa’nın önde gelen kuruluşlarının yöneticilerini yüz yüze görüşmeler yapma imkanı buldular.

Kayak turizminde dünyada ön sıralarda bulunan Fransız tatil destinasyonlarından Val d’Isere ve Megeve Turizm Ofiislerinin temsilcileri; Megeve Kayak Merkezi’nde bulunan Novotel ve Le Saint-Gervais otelleri’nin yetkilileri, kendi bölgelerindeki turizm ürünleri konusunda acenteleri bilgilendirdiler.

Ayrıca, Paris’in dünyaca ünlü simgelerinden Galeries Lafayette ve Eyel Kulesi ile alışveriş tutkunlarının diğer bir adresi olan La Vallee Village, güncel yenilikleri acentelerle paylaşma fırsatı buldular.

Düzenlenen etkinlikte Atout France’ı kurumun direktörü Karim Meckachera ve Atout France Ortadoğu, Türkiye ve İran Sorumlusu Zamira İsmatova temsil etti.

Atout France/ Fransa Turizm Geliştirme Ajansı

Al Habtoor Business Tower, 24th Floor, Dubai Marina, PO Box 3314 – Dubai, United Arab Emirates
Tel: +971 (0) 440 84 4999 – Fax: +971 (0) 440 84 4966 Website: www.france.fr