Emeklinin talebi en düşük memur maaşı

Emeklilikte Yaşa Takılanlar ve Emekliler Federasyonu Başkanı Arzu Lastikçi, yüksek enflasyonun emeklilerin alım gücünü yok ettiğini söyleyerek, “En düşük emekli maaşının en düşük memur maaşından aşağı olmamasını istiyoruz” dedi.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar ve Emekliler Federasyonu Başkanı Arzu Lastikçi, emeklilerin zam taleplerini Elips Haber’den Deniz Dalgıç’a anlattı. Emeklilerin taban maaşının 4 bin 500 liradan başladığını söyleyen Lastikçi, “En düşük emekli maaşı önce 5 bin 500 liraydı. Sayın Cumhurbaşkanı’nın talimatıyla 7 bin 500 liraya çıkarıldı. Aradaki 2 bin liralık fark, SSK’den ödenmiyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan tamamlanan maaş olduğu için ‘yardım’ olarak geçiyor. Kişi bu paranın tamamının SGK’den almadığı için ‘kök maaş’ olmuyor. Temmuz ayında yüzde 25 zam yapıldı ama bu zam 7 bin 500 lira üzerinden değil, asıl kök maaşı olan 5 bin 500 lira üzerinden yapıldı. Durum böyle olunca kişi hiç zam görmemiş oldu” diye konuştu.

Emeklilerin milli gelirden aldığı payın giderek azaldığına dikkati çeken Lastikçi, “İşçi, emekli eziliyor ama sermaye hiç zarar görmüyor. Korunan taraf hep o oluyor ama yine ekonominin omurgası, bel kemiği, emekçisi ve işçisi emeklisi maalesef ki bu acı reçete yıllarca bize yazılıyor. Şimdi seçim öncesindeyiz. Biz seçim yatırımı olmaktan bıktık. Emekliler olarak ağzımıza sürülecek bir parmak bala razı değiliz. Sonrasında da unutulacak insanlar değiliz. İktidar sahiplerinin böyle bir durumu var. Hep seçim öncesi oy kaygısıyla bazı şeyler yapılmaya çalışılıyor ama seçim sonrası maalesef yağmur gibi yapılan zamlarla daha cebimize girmeden alım gücümüz hiç ediliyor. Biz artık bu durumdan çok sıkıldık. Biz mağdur insanlarız. Bu ülkelerin asli milletiyiz, öz vatandaşıyız ve biz hak ettiğimizde yeri ve önemi görmek istiyoruz” dedi.

Lastikçi, emekliye yapılacak zam oranlarına ilişkin ise, “En düşük emekli maaşının ocak ayında yapılacak olan zamla birlikte en düşük memur maaşından aşağı olmamasını istiyoruz. Bu rakam en az 30 bin ile 35 bin lira arasına tekabül edecek” diye konuştu.

Kaynak: https://www.elipshaber.com/