Artan maliyetler turizm sektörünü tehdit ediyor…

Artan maliyetler

turizm sektörünü

tehdit ediyor…

 

Necdet B.Sivaslı

 

Turizm sektörünün en büyük sıkıntısı şu:

Artan maliyetler hizmet kalitesini etkiliyor. Enflasyonun doludizgin gitmesi durumunda maliyetler yüzünden kaliteden ödün vermemeye gayret gösteriliyor. Ancak, bu durumda sektörün ayakta durması zorlaşıyor.

Turizmcilerin ortak görüşü:

“Kaliteli personel çok para istiyor. Sahne giderleri, animasyon ve eğlence fiyatları füze gibi. SGK ödemeleri, iki hatta üç katına çıktı. Bu durum karşısında nasıl ayakta durabiliriz buna çözüm arıyoruz. Geçen yıla göre maliyetler ikiye katlandı. Teşviklerin sona ermesi de bizi ayrıca sıkıntıya soktu. “

Geçtiğimiz yıl artan maliyetler, turizm sektörünü ve sundukları fiyatları büyük oranda etkilerken tatil yapmak isteyenler bu fiyat artışları nedeniyle tatile çıkmakta zorlandı. 2024 yılında da maliyet artışları devam ederken bu durumdan sadece turizm sektörü değil turizme hizmet veren sektörleri de etkisi altına aldı.

Bu maliyet artışlarından etkilenen sektörlerden biri de animasyon ve gösteri sektörü oldu. Kostüm ve sahne maliyetlerinin yanında teşviklerin sona ermesi ve animatör ve sanatçıların da SGK ödemelerinin iki katına hatta üç katına çıkması sektör yatırımcılarını düşündürüyor. 

Ballerini Entertainment Company Yönetim Kurulu Başkanı ve Turizm Etkinlik ve Eğlence Yatırımcıları Derneği (TEEYAD) Yönetim Kurulu Üyesi Oktay Arı, animasyon ve etkinlik sektöründeki maliyet artışlarına dikkat çekti.

2024 yılı için görüşme ve çalışmalara devam ettiklerini belirten Oktay Arı, turizm sektöründe olduğu gibi animasyon ve etkinlik sektöründeki maliyet artışlarının da kendilerini zorladığını dile getirdi. Kostüm ve sahne giderlerinin yanında en büyük giderlerinin animatör ve sanatçılar olduğunu hatırlatan Oktay Arı, “Geçen seneye göre maliyetlerimiz katlandı. Bizim sektörümüzde işimizin başrolünde animatörler ve sanatçılar var. Bu insanların da çoğu yurt dışından geliyor. Önceden bir teşvik vardı o maalesef artık yok. Ayrıca SGK ödemelerimiz iki kat hatta bazı departmanlarda üç katına çıktı. Bu da dolayısı ile maliyetlerimizi artırdı. Bu maliyet artışları da sektörümüzü kalite anlamında tehdit ediyor” dedi.

Otellere ve tatile gelen misafirlere kaliteli gösteri ve hizmet sunmak istediklerini belirten Oktay Arı daha sonra şu görüşleri dile getirdi:

“Bu maliyetler karşısında güçlü firmalar ayakta kalıp bu maliyeti sırtlanabilir ama küçük firmalar bu durumdan çok etkilenecektir. Tabi ki animasyon ve gösteriler devam edecektir ama kalite anlamında istenen sonuçlar elde edilemeyebilir. Bu noktada otellerimize bir uyarıda bulunmak isterim. Onlar da olduğu gibi bizim sektörümüzde de maliyetler katlandı. Sırf maliyetler yüzünden kaliteden ödün vermesinler. Bu durum misafir memnuniyetini etkileyebilir. Bu maliyet artışları sektördeki firmaları yasa dışı uygulamalara da itebilir. Bunlar da hem oteli hem de sektörün imajına zarar vermesi muhtemeldir.”

Oktay Arı, Ballerini Entertainment Company olarak 2024’e hazır olduklarını belirterek, “Kalitesiz ve akılda kalmayan gösteriler sunmak istemiyoruz. Bu nedenle maliyetler ne olursa olsun en iyisini sunmak için hazırız” şeklinde konuştu.