“Nitelikli turisti yakalamamız gerekiyor…”

“Nitelikli

turisti

yakalamamız

gerekiyor…”

 

 

Necdet B.SİVASLI

 

 

 

Konuyu özetleyelim:

 

Artık nitelikli, para harcayan ve yan sektöre nefes aldıracak turist peşinde koşacağız. Bizim de sürekli dile getirdiğimiz konuyu Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy da dile getirdi. Nitelikli turist demek paralı turist demektir. Az turist ancak paralı turist daha önemli. Eğer hedefimiz turizmi kış aylarına da yaymaksa bunun da hazırlıklarını eksiksiz yerine getirebilmeliyiz.

 

Nitekim yıllardır ”kış turizmi” diyoruz. Eğer turizmdeki çeşitliliği geliştirebilirsek bu neden olmasın? Nitekim spor, golf, tarihi/doğal termal, kongre turizmler gündeme geliyor. Turizm çeşitliliğinin önemine inanıyoruz. Bu alanlarda başarılı olmak için yeni bir planlamaya ihtiyaç var.

 

Ancak şu nokta önemli:

 

Nitelikli turist nitelikli hizmet bekler. Gastronomide nitelik arar. Daha neler neler. Öncelikle biz bu altyapıyı oluşturmak durumundayız.

 

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Antalya turizminde geçen yıla kıyasla yüzde 16’lık artış olduğunu söyledi.

 

Antalya’nın 2023’te rekor sayıda turist aldığını kaydeden Ersoy “En fazla turist aldığı 2019 yılının da üzerine geçerek rekor sayıda ziyaretçi sayısıyla Antalya bu seneyi kapatmış oldu. Şu anki verilerle Antalya rekor kırmaya başladı ve devam ediyor. İnşallah bundan sonra da Antalya’mız her sene üstüne koyarak, rekor kırarak, bu sayıları yukarıya doğru taşımaya devam edecek. Bununla ilgili temennide bulunarak olmuyor, bu işler yaparak, çalışarak oluyor. Bunların hazırlığını yapmazsanız bu rakamları yükseltme şansınız yok.” diye konuştu.

Turist sayısında belli bir yoğunluğa ulaşan Antalya’nın şimdi nitelikli (paralı turist) turiste ulaşması gerektiği söyleyen Ersoy “Turizmde belirli bir yoğunluğu yakaladık bundan sonra nitelikli turisti yakalamamız gerekiyor. Mümkünse de sezonu 12 aya yaymamız gerekiyor. Side, o açıdan çok önemli. Side turizmin ilk başladığı yerlerden birisi. Ama sezon hala 12 aya yayılmış değil. Bununla ilgili Bakanlık olarak, birkaç çalışma yaptık.” ifadelerini kullandı.

Turizmdeki en büyük rakibimiz İspanya’nın 11 aylık geliri de belli oldu.

İspanya, 2023 yılının Ocak – Kasım döneminde turizm gelirlerini %20 artırdı. İşte İspanya’nın 11 aylık turizm geliri…

Turizmde Türkiye’nin rakipleri arasında yer alan İspanya, 2023 yılının Ocak – Kasım döneminde %20’lik artış ile 100 milyar Euro ‘lük turizm geliri elde etti.

İspanya, 2022 yılında 84 milyar Euro civarında turizm gelirine ulaşmıştı.

Turizm Adabank’ın İspanya Ulusal İstatistik Enstitüsü’nden (INE) derlediği verilere göre, İspanya 2023 yılı Ocak-Kasım döneminde paket tur gelirlerinde %6.6 ve ferdi gelirlerde de %24.8 artış kaydetti.

Aynı zamanda ülkeye paket tur ile seyahat eden turist sayısı %20 ve ferdi turist sayısı da %18’lik artış gösterdi.  

Şu da bir gerçek:

Bugüne kadar turizmde tanıtımı pek önemsemedik. Fuarlara katılmakla iş bitmiyor. Her alanda turizm zenginliklerimizi tanıtmak durumundayız.