Çin, ekonomide meydan okuyor…

Çin, ekonomide

meydan

okuyor…

 

Necdet B.SİVASLI

 

 

 

Baş döndürücü bir ekonomiye sahip olan Çin’in en kısa zamanda dünyaya meydan okuyacağı söyleniyor. Şimdi, Çin’in bu başarısı araştırılıyor.

 

Hemen belirtelim:

 

Çin’de zenginlerin sayısı da artıyor.

 

Çin, ihracat alanında birinci, ithalatta da ikinci durumda bulunuyor. Şu anda dünya devi Amerika’nın da en büyük rakibi durumunda.

 

Çin, dünya ekonomisinde önemli bir aktör olarak giderek daha çok ön plana çıkıyor.

 

2022 yılında, Çin’in ihracatı 3,6 trilyon dolar ile dünya ihracat sıralamasında birinci, ithalatı ise 2.7 trilyon dolar ile dünyada en fazla ithalat gerçekleştiren ikinci ülke konumunda oldu. Bu dönemde Çin’in toplam dış ticaret hacmi ise 6.3 trilyon dolara ulaştı. Böylelikle, 2022 yılında Çin’in dünya ticareti içindeki payı yaklaşık yüzde 13 seviyesinde gerçekleşti.

 

Çin, diğer ülkeler ile imzaladığı serbest ticaret anlaşmaları (STA) dünya ticareti açısından da belirgin sonuçlar ortaya çıkarıyor.

2023 yılı itibariyle Çin’in Avusturalya, Güney Kore, Gürcistan, Hong Kong, İsviçre, İzlanda, Kamboçya, Kosta Rika, Macao, Maldivler, Morityus, Pakistan, Peru, Singapur, Şili, Yeni Zelanda ve ASEAN ülkeleri ile STA’sı bulunuyor. Çin ayrıca Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması’na (Regional Comprehensive Economic Partnership- RCEP) taraftı.

 

RCEP Anlaşması Çin, Avusturalya, Güney Kore, Japonya, Yeni Zelanda ve ASEAN ülkelerinin aralarında bulunduğu 15 ülke tarafından 2020 yılında imzalanmış ve 2022 yılında yürürlüğe girmişti. RCEP Anlaşması ile Çin ilk defa çok taraflı bir ticaret anlaşmasına üye olmuştu. Anlaşma ayrıca Çin, Japonya ve Güney Kore arasındaki ilk STA olması açısından da önem taşıyor

Çin’in dünya ticaretindeki önemli konumunu da vurgulamak gerekiyor. Çin, dünya ihracat sıralamasında birinci, ithalat sıralamasında ise ikinci sırada yer alıyor. Bu nedenle, Çin’in dış ticaret hacmi de oldukça yüksek. Çin, diğer ülkeler ile imzaladığı STA’lar dünya ticareti açısından da belirgin sonuçlar ortaya çıkarıyor. 

Çin’de geçen yıl hizmet ticaretinde kaydedilen ithalat ve ihracat hacminin yıllık bazda yüzde 10 arttı.

 

Çin Ticaret Bakanlığı verilerine göre, 2023 yılında ülkenin hizmet ticareti ithalat ve ihracat hacmi yıllık yüzde 10 artışla 6 trilyon 575 milyar 430 milyon yuana ulaştı.

 

Açıklanan verilere göre, ihracat yüzde 5,8 düşüşle 2 trilyon 685 milyar 660 milyon yuan olarak gerçekleşirken, ithalat ise yüzde 24,4 artışla 3 trilyon 889 milyar 770 milyon yuana yükseldi ve böylece 1 trilyon 204 milyar 110 milyon yuanlık bir ticaret açığı oluştu.

 

Ayrıca geçen yıl bilgi yoğun hizmetlerin ithalat ve ihracat hacmi yıllık bazda yüzde 8.5 artışla 2 trilyon 719 milyar 370 milyon yuana, seyahat hizmetlerinin ithalat ve ihracat hacmi ise yıllık yüzde 73.6 artışla 1 trilyon 485 milyar 620 milyona ulaştı.