Ukrayna’ya AB yolu…

Ukrayna’ya

AB yolu…

 

 

Necdet Buluz

 

 

 

ABD ve AB’nin Ukrayna’ya para ve silah sağlamada artık ağırdan almaya başladıklarını daha önceki yazımızda belirtmiştik. Şimdi ise adı geçen ülkeler “ destek sürecek” diyor.

 

Avrupa Birliği’nin (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, yaptığı açıklamada “ Ukrayna’ya verebileceğimiz en önemli güvenlik taahhüdü AB üyeliğidir” dedi.

 

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de “ Ukrayna Avrupa’nın savunma sanayi stratejisine eklenecek” açıklamasında bulundu.

 

Bir de şu var:

 

Ukrayna’daki binaların yüzde 10’u ya yıkıldı, ya da hasar gördü. Savaş sonrası Ukrayna şantiyeye dönecek.

 

Münih Güvenlik Konferansı’na katılan Avrupa Birliği’nin üst düzey yetkilileri Rusya’nın işgaline karşı Ukrayna’ya verdikleri desteği yineledi.

Avrupa Birliği’nin (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Münih Güvenlik Konferansı’nın son gününde yaptığı konuşmada AB’nin bugün karşı karşıya olduğu en önemli jeopolitik sorunun Ukrayna Gazze, ve küresel güneyle ilgili olduğuna dikkat çekti.

Kiev yönetimine güvenlik taahhütlerinin arttırılması gerektiğini vurgulayan Borrell “Ukrayna’ya verebileceğimiz en önemli taahhüt AB üyeliğidir.” dedi.

Borrell, AB ülkelerinin Ukrayna’nın silah kabiliyetinin artırılmasında defalarca tereddüt ettiğini ve gecikmenin zararlarının yaşandığını belirterek “Ukrayna’nın galip gelmesi için ne gerekiyorsa yapmanın zamanı gelmiştir. Daha fazlasını ve daha hızlısını yapmalıyız.” dedi ve bu adımın AB üyeliği olduğunun altını çizdi. 

Konuşmasının ardından bir tartışma paneline katılan Borrell, Amerika Birleşik Devletleri’nin Avrupa güvenliği konusunda ne kadar rol üstleneceğine dair farklı senaryoların değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

AB’nin dış politika şefi İsrail-Filistin sorunu için de iki devletli çözümü AB’nin siyasi alanının olduğu tek yol olarak işaret etti.

Öte yandan, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Münih Güvenlik Konferansı’nın son gününde katıldığı bir tartışma panelinde Ukrayna’nın Avrupa’nın yeni savunma sanayi stratejisine ekleneceğini belirtti.

“Rusya’ya karşı üstünlük sağlamak zorundayız,” diyen Leyen “Her canın önemli olduğu Ukrayna’nın artık çok akıllı hale geldiğini görüyorsunuz, örneğin eski silah sistemlerimizi alıp onları yapay zeka ile modernize ederek daha hassas ve daha akıllı hale getiriyor. Dolayısıyla insansız hava aracı üretiminin gelişimini görmek çok etkileyici. İşte bu nedenle artık Ukrayna’yı da savunma programlarımıza dahil edeceğiz.” dedi.

Leyen bu çerçevede, Avrupa Komisyonu’nun üç hafta içinde bir savunma sanayi stratejisi önerisi sunacağını ve Ukrayna’da bir savunma inovasyon ofisi açılacağını duyurdu.

Konferansta konuşma yapan Ukrayna Devlet başkanı Vladimir Zelenskiy ülkesinin yaşadığı mühimmat sıkıntısının “yapay” olduğunu belirtmiş ve bu durumun Rusya’nın elini güçlendirdiği uyarısında bulunmuştu

Ukrayna, cumartesi günü dört aydır şiddetli çatışmaların yaşandığı Avdiivka kentini daha fazla savunamayarak çekilmek durumunda kalmıştı.

Dünya Bankası, Ukrayna’nın yaklaşık iki yıldır devam eden savaşın ardından toparlanması ve yeniden inşası için 486 milyar dolara ihtiyacı olduğunu bildirdi.

Dünya Bankası, Birleşmiş Milletler, Avrupa Komisyonu ve Kiev hükümeti tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre, iki yıldır Rus işgali altında olan Ukrayna ekonomisinin yeniden inşası ve toparlanmasının 486 milyar dolara mal olması bekleniyor. 

Dünya Bankası tarafından bugün (15 Şubat) açıklanan tahmin, Rusya’nın 24 Şubat 2022’de başlayan işgalinden 31 Aralık 2023’e kadar olan dönemi kapsıyor. 

Araştırmada, binalara ve diğer altyapılara verilen doğrudan fiziksel hasar, vatandaşların yaşamları ve geçim kaynakları üzerindeki etki ile “daha iyisini inşa etmenin” maliyet ölçümü yer alıyor. 

Söz konusu meblağ geçen yıl mart ayında 411 milyar dolar olarak hesaplanmıştı. 

Yeni tahmin, halihazırda Ukrayna devlet bütçesi veya müttefikler ile uluslararası destek yoluyla karşılanan yeniden inşa ihtiyaçlarını kapsamıyor. 

Analistlere göre Dünya Bankası’nın raporunda haritaladığı kayıplar, hayli çarpıcı. 

Yaklaşık 2 milyon konut birimi, yani Ukrayna’nın toplam konut stokunun yaklaşık yüzde 10’u ya hasar görmüş ya da yıkılmış durumda. 

Ayrıca 8,400 km otoyol, karayolu ve diğer ulusal yollar ile yaklaşık 300 köprü savaştan etkilendi.