Çölyak desteği enflasyonla birlikte eridi

Ankara Çölyak Derneği Başkanı Mehmet Tanrıseven, çölyak hastaları için SGK tarafından yapılan destek ödemesinin gıda enflasyonuna bağlaması gerektiğini söyledi.

Çölyak hastalığı, glütenin vücutta sindirilememesi durumunda ortaya çıkıyor. Hastalar, glütenli besinleri tükettiğinde karın ağrısı, ishal, kusma, kabızlık, yorgunluk ve cilt yaraları gibi semptomlarla karşılaşabiliyor. Zor teşhis edilebilen bir hastalık olan çölyakın tek tedavisi ise ömür boyu uygulanacak glütensiz diyet. Ancak glutensiz ürünlerin pahalılığı ve SGK’nın yetersiz kalan desteği hastaları zor durumda bırakıyor.

Çölyak hastalarına verilen destekle ilgili Elips Haber’den Emre Yılmaz’ın sorularını yanıtlayan Ankara Çölyak Derneği Başkanı Mehmet Tanrıseven, 2011 yılına kadar devlet çölyak hastalarına glütensiz ürünlerde gıda desteği verirken 2011 yılından sonra verilen bu desteğin nakit desteğine çevrildiğini söyledi. “Çölyak desteği için bir oran belirlendi. Belirlenen bu oran 2011 yılından 2024 yılına kadar sabit bırakıldı. 13 yılda Türkiye’de yaşayan insanların alım gücü çok düştü” diyen Tanrıseven, “2015 yılında 120 lira olarak verilen nakit desteği 3-4 lira civarında satılan glütensiz ekmeği almak için oldukça yeterli bir rakamdı. Yine aynı dönemde glütensiz makarnalar 6-7 lira civarında satılmaktaydı. 2024 yılında ise glütensiz ekmek fiyatları 40 ile 100 lira civarında satılıyor. 1 kg un 100 liradan başlayıp 250 liraya kadar satılabiliyor. Bir adet glütensiz makarna 100 liradan başlayan fiyatlarla satılıyor” ifadelerini kullandı.

Ödeme gıda enflasyonuna bağlanmalı

SGK destek ödemelerinin güncellenmesi gerektiğine dikkat çeken Tanrıseven, “SGK’nin çölyak destek ödemeleri maalesef güncel ekonomik şartlara uygun değil. SGK, çölyaklıların ihtiyaçlarını tespit ederek ödemeyi gıda enflasyonuna bağlaması gerekiyor. Enflasyonist bir ortamda bu oranın her yıl güncellenmesi gerekiyor. Her yıl güncellenmesi için bizlerin bürokratların arkasında kapı kapı dolaşmamız mı gerekiyor?” diye sordu.

Çölyak hastalarının günlük yaşamda pek çok zorlukla karşılaştığını söyleyen Tanrıseven, “Biz ödenek azlığından mütevellit yaşadığımız sorunlara çözüm üretemiyoruz. SGK’nin verdiği desteğin yaşanabilir bir seviye de tespit edilip gıda enflasyonuna bağlanmasını istiyoruz. Çölyak hastaları her geçen yıl bu problemler ile uğraşmak istemiyor. Dernek başkanları olarak kendimizi dilenci gibi hissediyoruz” diye konuştu.

Çölyak hastasına verilmeyen destek ilaç firmalarına gidiyor

Türkiye’nin birçok belediyesinin çölyak hastalığına duyarlı olduğunu ifade eden Tanrıseven, “Maddi zorluklardan dolayı diyetini yapamayan çölyak hastalarının devlete olan sağlık yükü diyet yapanlara göre daha fazladır. Devlet çölyak hastalarına vermediği desteğin miktarını ilaç firmalarına vermek zorunda kalıyor. Çölyak ve diyabet ikiz kardeştir. Çölyak olan bir hastanın diyetini yapmadığı taktirde hastalığının diyabete dönme ihtimali çok yüksektir. Bir diyabetlinin tedavisinin maliyeti devlete on milyonlarca liradır. Devlet aslında bize destek verirken bize yardım yapmıyor. Verilen destek SGK’ye ödenen primler karşılığında verilmesi gereken hizmettir. SGK tarafından yapılması gereken bir vazifedir. Belediyeler bizlere destek vermeye bilir onların vazifesi değil ama biz belediyelerden daha memnunuz” dedi.

Kaynak: https://www.elipshaber.com