Ortadoğu Fırtınasında Kadın Gazeteciler

ÁNGELES ESPINOSA, GAZETECİ (EL PAIS GAZETESİ)

Gazeteciler Cemiyeti 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü özel bir söyleşi ile kutluyor. İspanya Büyükelçiliği’nin işbirliğiyle düzenlenen söyleşide, El Pais gazetesinin deneyimli muhabiri Angeles Espinosa Ortadoğu coğrafyasındaki deneyimlerini “Kadın Gazeteci” kimliği gözüyle anlatıyor. Söyleşinin Moderatörlüğünü Gökçen Çamlıyurt’üstlendi.

Angeles Espinos Biyografisi:
Madrid Complutense Üniversitesi (UCM) Enformasyon Bilimleri bölümünden mezun olan ve Washington’daki Johns Hopkins Üniversitesi’nde Uluslararası İlişkiler alanında yüksek lisans yapan Espinosa, Arap ve İslam dünyası üzerine uzmanlaşmıştır. 2011 yılından bu yana El País gazetesinin Dubai muhabiri olarak görev yapmaktadır. Daha önce Tahran, Bağdat, Kahire ve Beyrut’ta görev yapmıştır. Haber merkezinde geçirdiği yıllar boyunca Orta Doğu koordinatörlüğü yaptı. İran-Irak savaşını, ABD’nin Saddam Hüseyin’e karşı yürüttüğü iki savaşı, ABD’nin Afganistan’ı bombalamasını, Lübnan, Filistin ve Yemen’deki çatışmaları ve son olarak Arap Baharı’nı takip etti.

Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdülaziz, İran Cumhurbaşkanları Mahmud Ahmedinejad ve Muhammed Hatemi, Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, Mısır’ın devrik Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ve devrik Yemen Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih de dahil olmak üzere bölgedeki devlet başkanlarının çoğuyla röportaj yaptı.

2011 yılında, bir önceki yıl Ahmad Montazeri ile yaptığı röportajın ardından İran, Tahran’da geçirdiği beş yılın ardından kendisini sınır dışı etti. İran’daki reformist hareketten Arap Baharı ve sonrasına kadar, toplumsal dönüşüm süreçlerine odaklanan Espinosa, özellikle kadınların kilit rolüne dikkat çekiyor. Ángeles Espinosa’nın, aralarında Asya’nın bu karmaşık bölgesindeki kadın nüfusun değişimlerini, çatışmalarını ve umutlarını analiz ettiği “Kadınların Zamanı” adlı kıtabının da olduğu birçok kitabı bulunmaktadır.

Ödülleri:
Espinosa, 2002 ve 2003 yıllarında Ortega y Gasset Gazetecilik Ödülü’ne ve 2003 yılında ise Uluslararası Basın Kulübü tarafından yurtdışındaki en iyi İspanyol gazetecilik çalışması ödülüne layık görüldü. Ayrıca 2011 yılında Madrid Basın Derneği tarafından verilen Víctor de la Serna Ödülü’nü, 2021 yılında ise XIV Julio Anguita Parrado Uluslararası Gazetecilik Ödülü’nü aldı. Ayrıca Sivil Liyakat Nişanı ile de onurlandırılmıştır.

Kitapları:
1994 – ABD ve Japonya: Belirsiz Olasılıklar
2003 – Savaş Günleri. Bağdat Günlüğü.
2006 – Çöl Krallığı
2018 – Kadınların Zamanı: Asya Günlükleri