23 NİSAN 1920 GURURUMUZ

NEVZAT AKSOY
-GÜCÜNÜ MİLLETTEN ALAN BİR ASRIN GÖLGESİNDEN GÜNÜMÜZE, 23 NİSAN 1920 GURURUMUZ-
Değerli okuyucularımız
İlk TBMM’nin kurulmasından günümüze, şanlı ve şerefli bir milletin, bağımsızlığına kavuşması için, yurt müdafasında amansız bir mücadele verilmiştir.
Yurdun işgalinde, iman gücünü de ortaya koyarak, İtilaf devletlerinin işgaline karşı topyekün bir ulusun, bütün mevcudiyetini ortaya koya-rak, bu mücadeleyi sevk ve idare etmiş.Yurdun işgalden kurtarılmasını sağlamıştır. Ve şimdi de TBMM’nin ve şanlı ulusumuzun  bir  asrı geride bırakman, onurunu, ve mutluluğunu hep birlikte yaşıyoruz.
Mustafa Kemal Atatürk, 19 Mayıs 1919’da Samsuna çıkması ile, ulusal kurtuluş savaşını başlatmıştır.Amasya genelgesi, Erzurum ve Sivas kongrelerinde  alınan kararlar ile, ulusun egemenliğini, yine ulusun sağlayacağını ortaya koymuştur.Egemenliğin ulusta olduğuna inanmış ve bu inançla, ulusu yine ulusun azim ve kararı kurtaracaktır ilkesi kararlaştırılmış.
Tek bir egemenlik vardır, o da ulusal egemenliktir, ilkesini öne sürmüştür.
Egemenligin ulusta olduğu, bütün cihan bilmelidir ki artık bu devle-tin, ve milletin başında hiç bir kuvvet yoktur. Yalnız bir kuvvet vardır.Yalnız bir makam vardır, o da milletin kalbi, vicdanı ve mevcudiyetidir.
23 Nisan 1920, Ankarada TBMM’nin açılışı ile egemenlik, saraydan, sultandan alınıp, millete verilmiştir.Mustafa Kemal Atatürk ise, 23 Nisan 1924’te, 23 Nisan gününün, bayram olarak  kutlanmasını istemiş, ve 5 yıl sonra 23 Nisan 1929′ da çocuklara armağan etmiştir.Böylelikle 23 Nisan ilk kez, 1929 yılında çocuk bayramı ola-rak kutlanmaya başlandı.
1979’da ilk olarak, altı ülkenin katılmasıyla, uluslararası boyuta taşındı.23 Nisan çocuk bayramına her yıl,yaklaşık kırkın üzerinde ülkeden gelen ve Türk çocuklarının misafiri olan, yabancı ülke çocuklarıda katılıyor.
Dünya üzerindeki çocuklarına, bayram hediye eden, ve bu bayramı bütün dünya ile paylaşan, ilk ve tek ÜLKE Türkiyedir.
İşte TBMM tarihin zorlu sınavından, Türk milletini, yasama, yürütme ve yargı gücünü elinde bulunduran tek organ olarak, kurtuluş savaşını başarılı bir şekilde sevk ve idare ederek,bağımsız ulus egemenliğine dayalı, bugünkü cumhuriyetimizin temellerini atmıştır.
Böyle bir bağımsız bir devleti bizlere armağan eden, egemenligin millete verilmesiyle, milletin üstünde hiç bir vesayetin kabul edilmediği bu günde, Türk milleti bu vatanın gerçek sahipleridir.
Bütün ulusa ve bütün siyasi partilerin, Türk milletinin bekası için, birer emanetçidir.Bu emaneti ifa ederken, Türk milletinin hak ve hürriyetlerine, sadık kalacaklarını umut ediyor, 23 Nisan 1920 ulusal egemenlik ve çocuk bayramını  kutluyorum.
Saygı ve sevgilerimle