Çok geç kaldınız !

Ticaret Bakanlığı, kamuoyunda yükselen tepkiler sonrası 9 Nisan 2024’ten itibaren bazı ürünlerin İsrail’e ihracatını kısıtlama kararı aldı. İsrail hükümeti, Türkiye’nin anlaşmaları tek taraflı ihlal ettiğini açıkladı.

Ticaret Bakanlığı, İsrail’in Gazze’de derhal ateşkes ilan edene ve yeterli miktarda, kesintisiz yardıma izin verinceye kadar belirlenen kısıtlamaların yürürlükte kalacağını açıkladı.

İsrail hükümeti çelik, gübre ve jet yakıtı ihracatına getirilen kısıtlamaları da içeren önlemlere kendi kısıtlamalarıyla karşılık vereceğini duyurdu.

Önlemlere tepki gösteren İsrail Dışişleri Bakanı, Türkiye’nin İsrail’le olan ticaret anlaşmalarını “tek taraflı olarak ihlal ettiğini” söyledi.

Ticaret Bakanlığı’nın açıklaması şöyle:

_”Türkiye, 9 Nisan 2024 tarihinden itibaren, ilk aşamada Ek’te belirtilen ürün gruplanı altında yer alan ürünlerin İsrail’e ihracatını kısıtlama kararı almış bulunmaktadır. Bu kararın gerekleri Ticaret Bakanlığı tarafından derhal yürütülecektir.
_

Bu karar, İsrail, uluslararası hukuktan kaynaklanan yükümlülükleri çerçevesinde, Gazze’de derhal ateşkes ilan edene ve Gazze Şeridi’ne yeterli miktarda ve kesintisiz insani yardım akışına izin verinceye kadar yürürlükte kalacaktır.”