Rusya’da döviz kurları turizmi etkiliyor…

Rusya’da döviz

kurları turizmi

etkiliyor…

 

Necdet B.SİVASLI

 

Rusya-Ukrayna savaşı Ruble’yi vurdu. Ruble’deki dalgalanma turizmi de etkiledi. Rus turist yurt dışına çıkmadan hesap yapıyor. Bu arada Rusların hangi ülkeye kaç Ruble’ye uçtuğu da belli oldu. Artık bundan sonrası hesap meselesi.

Şu bir gerçek:

Savaş Rusya’da döviz kurlarını ve hali ile turizmi etkiliyor. Rusya Devlet Başkanı Putin’in “Tatilinizi yurt dışında değil, Rusya içinde değerlendirin” çağrısına pek uyan olmadı. Yurt dışına akın devam ediyor. Türkiye’de Rus turist için yine ön plana çıktı. Antalya ve Alanya’daki otellere rezervasyon yağıyor.

 

Rusya’da uzmanlar döviz kurlarında yaşanan düşüşü ve ikinci çeyrekteki performans hakkında değerlendirmede bulundu.

Rus rublesi yılın ilk çeyreğinde istikrarlı bir seyir izledi. Dolar ve euro karşısında kurdaki değişim oranı sıfıra yakın. Izvestiya bununla birlikte son birkaç haftadır rublenin Amerikan doları karşısında vergi ödemeleri döneminde olunmasına rağmen yüzde 2’nin üzerinde değer kaybettiğine dikkat çekiyor.

Tsifra Broker’dan Daniil Bolotskih, rublenin seyrinin dış ticaret etkinliği sonucunda ülkeye girecek döviz miktarına bağlı olduğunu belirtiyor. Bolotskiy ocak-şubatta yüzde 14 artan ödemeler dengesinde yılın kalan kısmında bir miktar düşüş beklediklerini söyledi. Analist, “Döviz satış zorunluluğu uzatılacak mı?” sorusunun merkezi önemde olduğu görüşünde. Kurumun haziran sonu dolar kuru tahmini 93-97 ruble arasında.

TürkRus’ta yer alan habere göre BKS Foreks’den Anatoli Trifonov, ikinci çeyrekte dolar kurunun 92-93 ruble arasında gerçekleşmesini beklediklerini söyledi. Trifonov hükümetin döviz satış mecburiyeti uygulamasını nisan ayında uzatmasının yüksek ihtimal olduğunu dile getiriyor. Analist Ural marka petrolde indirim oranının arttırılması sonucunda bütçe gelirlerinin azalmasının beklendiğine dikkat çekerek Maliye Bakanlığı’nın da döviz alımını azaltacağı öngörüsünde bulundu.

Piter Trust’tan Mihail Altınov enflasyonun beklendiği gibi düşmeyeceği görüşünde. Analist yaptırımlar nedeniyle ihracat gelirlerinin ve Rusya’nın petrol üretiminin azalacağını öngörüyor. Altınov’un tahmini yıl ortasında dolar kurunun 100 ruble sınırını zorlayacağı yönünde.

2024 yılının ilk üç ayında Rusların hava yolu ile en çok seyahat ettiği destinasyon Türkiye olurken ortalama bilet fiyatları ise 28 bin 600 ruble oldu.

Rusya vatandaşlarının 2024’ün ilk üç ayında en fazla hava yolu seyahati yaptığı destinasyonların başında Türkiye geliyor.

TürkRus’ta yer alan habere göre Türkiye’yi Birleşik Arap Emirlikleri, Ermenistan, Tayland ve Özbekistan izliyor.

Yandex’in araştırmasına göre, Rusya vatandaşlarının bu dönemde en fazla uçak seyahati yaptıkları ülkeler ve ortalama gidiş-dönüş uçak seferi fiyatları şöyle sıralanıyor:

Türkiye: 28 bin 600 ruble

Birleşik Arap Emirlikleri: 45 bin 400 ruble

Ermenistan: 20 bin 500 ruble

Tayland: 78 bin 500 ruble

Özbekistan: 26 bin 700 ruble

Azerbaycan: 23 bin 700 ruble

Belarus: 10 bin 700 ruble

Kazakistan: 27 bin 100 ruble

Gürcistan:  33 bin 500 ruble

Çin: 62 bin 500 ruble

Türkiye’ye turlarla gelmek daha ucuza geliyor. Tabloda da görüldüğü gibi Türkiye’ye uçuş Ruslar için daha cazip geliyor.