Buğday sıkıntısı kapıya dayandı…

Buğday

sıkıntısı

kapıya

dayandı…

 

 

Necdet Buluz

 

 

 

Türkiye’nin önemli tarım üretim merkezlerinden Şanlıurfa’da kuraklık ve yağış rejimindeki düzensizlikler hububat ekim takvimini değiştirdi. Geç ekim yapılmasının da verimi düşürdüğü söyleniyor. Bu durum buğday sıkıntısının kapıda olduğunu ortaya koydu.

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Rıza Öztürkmen, Şanlıurfa’da geciken yağışların ekim zamanını ileriye doğru attığına işaret ederek, “Ekim yapan çiftçi sayısı çok az. Hemen hemen bir ay etkiledi” dedi.

Şanlıurfa yüzde 7.7 payla  Konya’nın (yüzde 10 payı var) ardından Türkiye’de en çok buğday üretilen ikinci il konumunda olduğunu söyledi.

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Rıza Öztürkmen, önceki yıllarda kentte Ekim ayında hububat ekiminin yapıldığını ancak iklim değişikliği nedeniyle Kasım ayının sonuna gelinmesine rağmen bazı çiftçilerin hazırlıklara yeni başladığını söyledi. Öztürkmen, ekim yapan çiftçinin az olduğunu dile getirerek, şunları söyledi:

“Hububatın geç ekilmesi geç ürün alımına ve mevcut ekim nöbetinin yani kendisinden sonra gelecek olan ekilmesi planlanan ürünün de ekilmemesine ya da geç ekilmesine neden olacaktır. Bunun en büyük sebeplerinden biri, özlenen yağışların, sonbahar yağışlarının gecikmesidir. Bu anlamda geciken yağışlar, ekim zamanını ileriye doğru atmıştır. Ekim yapan çiftçi sayısı çok az. Hemen hemen bir ay etkiledi.”

Ürünün geç ekilmesinin verimi olumsuz etkilediğini ifade eden Öztürkmen, şöyle konuştu:

Ekim süreciyle beraber hasat süreci ya da ikinci ürünü bir nebze olsun etkileyecektir. İnşallah önümüzdeki günlerde güzel bir yağış dalgası alır, hububatın gerek çimlenmesi, gerek besin elementlerinin toprağa karışması için dua ediyoruz. Geçmiş yıllara baktığımızda Kasım ayının sonuna kadar Şanlıurfa’ya nereden baksak ortalama 50-60 milimetre yağış olurdu ve bu kuru tarımla ilgilenen çiftçilerimiz için büyük bir nimetti ancak Şanlıurfa geneli için bugüne kadar 5-6 milimetre kadar bir yağış olması ve bu yağışların lokal olması kuru tarımda için beklenmeyen bir şey.” 

Prof. Dr. Öztürkmen, anız yakmanın ve tarımsal arazilerin betonlaşmasının da iklim değişikliğini arttırıcı etkiler arasında yer aldığını belirtti. Çiftçilerin daha duyarlı olması gerektiğinin altını çizen Öztürkmen, şunları kaydetti:

“Ülkemizdeki su kullanımı maalesef Şanlıurfa özeline baktığımızda oldukça randımanı düşük. Biz modern sulama sistemleriyle bugün damlama gibi yağmurlama sistemiyle sulama yapılan alanlarda mutlaka modern sistemleri tercih edip daha fazla tasarruf yapmamız lazım.” 

  • Çankaya Gazetesi

    1984 yılında yayın hayatına başlayan ÇANKAYA GAZETESİ nin merkezi Ankara dır. Ender Yoldar' ın yönetiminde Atatürk İlke ve İnkılaplarına, Milli ve Manevi değerlere bağlı bağımsız ve tarafsız bir gazetedir.

    Related Posts

    Enflasyonun düşmeye niyeti yok…

    ,Enflasyonun düşmeye niyeti yok…     Necdet Buluz         Alınan tüm önlemlere rağmen enflasyon ve pahalılıkta bir değişim yok. Mehmet Şimşek ve ekibi bu konuda başarılı değil.…

    KKTC Cumhurbaşkanı Tatar ”Biz azınlık değiliz…”

    KKTC Cumhurbaşkanı Tatar ”Biz azınlık değiliz…”     Necdet Buluz     Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Ada’nın geleceğiyle ilgili varılacak herhangi bir çözümün egemen eşitlik temelinde…

    You Missed

    “TAYYİP BEY, ŞU PARA KULESİNİN HESABINI VER”

    “TAYYİP BEY, ŞU PARA KULESİNİN HESABINI VER”

    Kasım Enflasyonu beklentilerin de üstünde çıktı

    Kasım Enflasyonu beklentilerin de üstünde çıktı

    “ÖZGÜR BEY, YOLUN YOL DEĞİLDİR”

    “ÖZGÜR BEY, YOLUN YOL DEĞİLDİR”

    Beşiktaş’ta sular durulmuyor.29 Aralıkta Kongreye gidiliyor

    Beşiktaş’ta sular durulmuyor.29 Aralıkta Kongreye gidiliyor

    Beşiktaş galibiyeti unuttu:1-1

    Beşiktaş galibiyeti unuttu:1-1

    Fenerbahçe liderin ensesinde:3-1

    Fenerbahçe liderin ensesinde:3-1