BRÜKSEL HEYETİNDEN ABB BAŞKANI MANSUR YAVAŞ’A ZİYARET
BORIS DILLIÈS MANSUR YAVAŞ İLE BİR ARAYA GELDİ
- Brüksel Başkent Bölge Hükümeti Başbakanı Boris Dilliès ve beraberindeki heyet, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ı ziyaret etti.
- Görüşmede; ekonomi, yatırım, ticaret ve sürdürülebilir iş birlikleri ele alınarak, Ankara’nın uluslararası alandaki görünürlüğünü artıracak ortak projeler üzerine fikir alışverişinde bulunuldu.
- Gerçekleştirilen görüşmenin mevcut iş birliklerini daha ileriye taşıyacak önemli bir fırsat olduğunun altını çizen ABB Başkanı Mansur Yavaş, “Ankara’nın ulaşım altyapısının geliştirilmesi, su ve atık su yönetiminin güçlendirmesiyle, sürdürülebilir şehircilik uygulamaları başta olmak üzere bu alanlarda karşılıklı deneyim paylaşımı ve somut iş birliği imkânlarının geliştirilmesini son derece kıymetli buluyorum. Amacımız Ankara ile Brüksel arasında sürdürülebilir, karşılıklı fayda üreten ve uzun vadeli işbirliklerini güçlendirmektir” dedi.
Brüksel Başkent Bölge Hükümeti Başbakanı Boris Dilliès ve beraberindeki heyet, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile bir araya geldi.
Başkanlık makamında gerçekleşen görüşmede, Ankara’nın ekonomik gelişim potansiyelinin güçlendirilmesi ve uluslararası alanda daha etkin tanıtılması amacıyla yapılabilecek ortak çalışmalar değerlendirildi.
MEVCUT İŞ BİRLİKLERİNİ İLERİYE TAŞIYACAK GÖRÜŞME
Konuşmasına 14 Şubat 2026’da Brüksel Başkent Bölge Hükümeti Başbakanı seçilen Boris Dilliès’i tebrik ederek başlayan ABB Başkanı Mansur Yavaş, Ankara ile Brüksel arasındaki ilişkilerin 2021 yılında imzalanan Kardeş Şehir Anlaşması’yla kurumsal bir zemine taşındığını hatırlattı.
Ankara’nın ekonomik gelişim potansiyelinin güçlendirilmesi ve uluslararası alanda daha etkin şekilde tanıtılması açısından temasların büyük önem taşıdığını vurgulayan Yavaş, özellikle ulaşım altyapısı, su ve atık su yönetimi ile sürdürülebilir şehircilik uygulamaları gibi alanlarda karşılıklı deneyim paylaşımının önemine dikkat çekti. Yavaş, şunları söyledi:
“Teknoloji, yeşil dönüşüm ve inovasyon gibi destekleyici alanlarda da ortak çalışmaların bu süreçte de önemli katkı sağlayacağına inanıyorum. Amacımız Ankara ile Brüksel arasında sürdürülebilir, karşılıklı fayda üreten ve uzun vadeli iş birliklerini güçlendirmektir. Ziyaretinizin, gerçekleştirdiğimiz görüşmelerin iki şehir arasındaki ilişkileri daha da ileri taşımasını temenni ediyorum.”
Boris Dilliès ise, ABB Başkanı Yavaş’ı sonbaharda Brüksel’de gerçekleştirilecek Avrupa İş ve Yatırım Konferansı’na davet etti. Konuk heyet Ankara’nın tarihi merkezi Ulus bölgesinde teknik incelemelerde bulunduktan sonra Ankara’dan ayrıldı.
BORIS DILLIÈS, ULUS TARİHİ KENT MERKEZİ’Nİ GEZDİ
Brüksel Başkent Bölgesi Başbakanı Boris Dilliès ve beraberindeki heyet, Ulus Tarihi Kent Merkezi, Ankara Kalesi ve çevresini gezdi.
Brüksel Başkent Bölgesi Başbakanı Boris Dilliès ve beraberindeki heyet, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ı ziyaretinin ardından Ulus Tarihi Kent Merkezi, Ankara Kalesi ve çevresini gezdi.
“BRÜKSEL İLE KARDEŞ ŞEHİR OLMAK BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİYDİ”
Gezi sırasında heyete eşlik eden ABB Dış İlişkiler Dairesi Başkanı Ramazan Kabasakal, Ankara ile Brüksel arasındaki kardeş şehir ilişkilerinin önemine dikkat çekerek “Başkan’ın ilk yaptığı işlerden bir tanesi Avrupa Birliği’nin başkenti Brüksel ile Ankara’yı kardeş şehir yapmak. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti Avrupa Birliği’ne tam adaylık için uğraşan bir ülke. O yüzden Avrupa Birliği’nin başkenti Brüksel ile kardeş şehir olmak bizim için çok önemliydi” dedi.
Heyetin ziyaret programı kapsamında tarihi alanların özellikle ön plana çıkarıldığını belirten Kabasakal, şöyle konuştu:
“Ankara’mızın tarihî yönünü anlatmak istedik. Çünkü herkes Ankara’nın Türkiye Cumhuriyeti’nin modern başkenti olduğunu biliyor. Ancak Ankara’nın aynı zamanda 4000 yıllık bir tarihi var. Biz yabancı misafirlerimizi Ankara’ya davet ederek kültürümüzü, tarihimizi tanıtarak Ankara’nın turizmini de canlandıracağız. Bir tanesi tarih, kültür turizmi; ikincisi termal turizm konusunda çok çaba sarf ediyoruz. Dünyanın en şifalı suları Ankara’da. Başta Haymana, Kızılcahamam olmak üzere Ankara’nın 14 ilçesinde termal turizm var. Bunları da tanıtmak için yabancı misafirlerimizi bol miktarda Ankara’ya davet ediyoruz ve bu zenginliklerimizi kendilerine tanıtıyoruz. Bu şekilde Ankara artık sadece idari bir başkent değil, tarihiyle turizmiyle de dünya sahnesinde layık olduğu yere geleceğine inanıyoruz.”
DILLIES : “ANKARA’NIN TARİHİ VE MODERNLİĞİ BİR ARADA YAŞATMASI ÇOK ETKİLEYİCİ”
Boris Dilliès ise Türkiye ziyaretinin Belçika ile Türkiye arasındaki ekonomik ve diplomatik ilişkiler açısından önemli olduğunu ifade etti. Ankara ile Brüksel’in iki büyük başkent olarak ortak çalışma alanlarını değerlendirdiğini kaydeden Dilliès, “Ankara da büyükşehir, Brüksel de büyükşehir. Bir araya gelmemiz ve ortak çalışmalar arasında neler yapıldığını, hangi konuları deneyimlememiz gerektiğini konuşmamız gerekiyordu. Ulaşım olsun, lojistik olsun, çevre olsun; bu konular çok önemliydi. Masaya tekrar bu konuları koyduk, birlikte neler, ne çalışmalar yapılabiliriz onları konuştuk” dedi.
Dilliès, Ankara’nın tarihi ve modern yapısının bir arada bulunmasından etkilendiğini de vurgulayarak şu değerlendirmeyi yaptı:
“Ankara çok değişik bir şehir. Hem modernizmi hem de tarihi bir araya getirmiş olması çok önemliydi. Bunları da görmem gerekiyordu. Ankara şehrine ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı’na özellikle çok teşekkür etmek istiyorum. Benim için çok güzel bir deneyimdi.”






