Kar ABD de de hayatı felç etti

ABD’nin doğu yakasında yaklaşık 85 milyon kişinin, “Jonas” adı verilen kar fırtınasının etkisi altında olduğu bildirildi. Uyarılar sonrası önlem almak isteyen halk da yiyecek stoklamak için adeta süpermarketlere akın etti. Başkent Washington’ta 70 santimetre kar beklenirken, fırtına öncesinde 6 bin 200’den fazla uçak seferi iptal edildi.

Ulusal Meteoroloji Dairesi yetkililerinin verdiği bilgiye göre, öğle saatlerinden itibaren etkili olan kar fırtınasından başkent Washington’ın, etrafındaki eyaletlerin ve New York ile Boston şehirlerinin etkilenmesi bekleniyor.

Yetkililer, hafta başından itibaren kar fırtınası nedeniyle radyo, televizyon ve internet ortamında halka uyarılarda bulunurken, cuma günü okullar tatil edildi, devlet kurumları öğle saatine kadar mesai yaptı.

Uyarılar sonrası önlem almak isteyen halk da yiyecek stoklamak için adeta süpermarketlere akın etti. Marketlerde ekmek, su ve konserve yemek reyonları boşalırken olası elektrik kesintilerine karşı halkın çokça pil ve mum satın aldığı görüldü.

Havayolu şirketleri ülkenin doğu yakasındaki uçak seferlerini bir bir iptal etti. Delta, United Airlines, American Airlines gibi uçak firmaları seferlerini durdururken, ülke genelinde iptal edilen sefer sayısının şimdiden 6 bin 200’ü geçtiği belirtildi.

Ulusal demiryolu şirketi Amtrak da bazı seferlerini iptal ettiğini, olumsuz hava koşullarının sürmesi durumunda diğer seferlerin de durdurulacağını duyurdu.

Washington Belediye Başkanı Muriel Bowser, şehirde “acil durum” planı uygulanmaya başlandığını ifade ederek, halka mümkün olmadıkça hafta sonu dışarı çıkmamaları çağrısında bulundu. Cumartesi gecesine kadar kentte kar kalınlığının yaklaşık 70 santimetre olmasını beklediklerini anlatan Bowser, “Bu kar fırtınası, ölüm ve kalım mücadelesi içeriyor ve insanlar buna göre davranmalı” dedi.

Başkent bölgesinde karayollarını tuzlama çalışmaları devam ediyor. Yolları açık tutmak için çok sayıda kar aracı seferber edilirken, başkent yakınındaki Virginia’da 500 kişilik Ulusal Muhafız ekibi acil durumlar için hazır bekletiliyor.