Kar bir yağdı pir yağdı,Ulaşım felç oldu

Türkiye’nin neredeyse tamamını etkisi altına alan yoğun kar yağışı ve dondurucu poyraz fırtınası, yeni yıl öncesi ve sonrasında tüm yurtta hayatı durma noktasına getirdi. Yurt çapında binlerce köy yolu kapanırken, birçok yerde eğitim-öğretime ara verildi. Hava, kara ve deniz ulaşımı neredeyse durdu. İstanbul’da yolcular saatlerce uçakların kalkması için ‘dua etti’!

Yoğun kar ve poyraz fırtınası nedeniyle Türkiye genelinde çok ciddi sıkıntılar yaşandı.

Kara kışa alışkın Doğu, Güneydoğu ve Orta Anadolu’da, çoğu bölgede sıfırın altında 8-10 derecede seyreden dondurucu soğuk nedeniyle birçok il ve ilçede okullar tatil edildi. Binlerce köy yolu karla kapanırken, ana yolları açık tutmak için Karayolları ekipleri aralıksız çalıştı. Türkiye genelinde yaşananlar özetle şöyle:

İSTANBUL: Önceki gün öğle saatlerinde başlayıp zaman zaman tipi şeklinde süren kar yağışı nedeniyle özellikle dün sabah trafik kilitlendi. Büyükşehir Belediyesi ekipleri ana arter ve çevre yollarını tuzlama ve küreme çalışmalarıyla açık tutsa da, ara yollar kendi haline bırakıldığı için, kış şartlarına hazırlığı olmayan bilinçsiz sürücüler de yollara çıkınca, trafik kilitlenme noktasına geldi. Kayan, kaza yapan araçlar nedeniyle çoğu araç ana yollara çıkamasa da, sabah erken saatlerde çevre yollarında da trafik yoğunluğu oluştu.

4 METRELİK DALGALAR

MARMARA DENİZİ: Şiddetli poyraz fırtınası, Marmara Denizi’nde ulaşımı olumsuz etkiledi. Önceki gün hızı zaman zaman 80 kilometreye ulaşan fırtına nedeniyle Marmara Denizi’nin nispeten sakin kıyılarında demirleyen yerli ve yabancı 28 şilep ve tankere, dün de 11 gemi eklendi. 4 metreyi bulan dalgalar nedeniyle mürettebat karaya çıkamadı. Sert hava koşulları nedeniyle İstanbul ve Bursa Deniz Otobüsleri’nin birçok seferi iptal edildi. Kuzey Ege’de saatteki hızı 60 kilometreyi bulan poyraz fırtınası nedeniyle Gökçeada seferlerinden bazıları da iptal edildi.

4-5 SAATLİK RÖTAR: Ekipler Atatürk ve Sabiha Gökçen Havalimanı’nda pistleri açık tutmak için teyakkuza geçti. Kar yağışı, yılbaşı yoğunluğu yaşanan Sabiha Gökçen Havalimanı’nı da felç etti. Uçakların buz önleyici/çözücü sıvılarla yıkanması, pistin sık sık temizlenmesi nedeniyle seferlerde 4-5 saati bulan gecikmeler yaşandı.

UÇAKTA BEKLEDİLER

Dün sabah 09.20’de kalkması gereken THY’ye ait İzmir uçağının saat 13.15’te beklemede olmasına isyan eden bir yolcu, “Saatlerdir uçakta bekliyoruz. Su, çay, kahve bile bitti. Biz hâlâ kalkamadık. En iyi ihtimalle yarım saat daha beklememiz gerekiyor” dedi. Havalimanındaki durumu, pilotların anonslarından öğrendiklerini belirten yolcu şunları anlattı: “Buzlanmayı engellemek için uçaklara sıkılan sıvı yetersizmiş. Uçakları körükten uzaklaştıran push-back araçları da yetersiz kaldığı için uçaklar yeterince hızlı alanı terk edemiyor. Bu yüzden park yerleri dolu ve Sahiba Gökçen Havalimanı’na gelen uçaklar da iniş yapamıyor. Burada bir felaket yaşanıyor.”

Türk Hava Yolları önceki gün ve dün Atatürk Havalimanı ve Sabiha Gökçen’den yapılacak 242 seferi iptal etti. Pegasus Havayolları’nın 38, Onur Air’in de 13 tarifeli seferi yapılamadı.

KARA KARŞI DENİZ SUYU

ZONGULDAK: Alaplı ilçesinde etkili kar yağışı nedeniyle belediye ekipleri cadde ve sokaklara deniz suyu döktü. İtfaiye Müdürü Sinan Taşkın, karla kaplı yolların deniz suyu sayesinde kolaylıkla açıldığını belirterek, “İtfaiye aracına ve su tankerlerine balıkçı barınağından deniz suyunu çekiyoruz. Deniz suyu ile ilçe merkezi başta olmak üzere mahallelerde rampa olan bölgelerde yıkama çalışması yaparak karlı yolları temizliyoruz. Bu çalışmaya, her gün devam edeceğiz. İş makinelerinden daha iyi olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.

SİVAS: Aşırı soğuk nedeniyle Kızılırmak Nehri’nin tarihi Eğri Köprü mevkisinde buz kalınlığı 8-10 santimetreye ulaştı. Kent merkezine yaklaşık 11 kilometre uzakta bulunan Serpincik köyü yakınlarındaki Serpincik Gölü de tamamen dondu.

EN SOĞUK ARDAHAN

DOĞU ANADOLU: Yoğun kar yağışı nedeniyle bölgede 1065 köy yolunun merkezlerle karayolu bağlantısı kesildi. Ayrıca toplam 892 yerleşim yeriyle ulaşım sağlanamıyor. Kar kalınlıkları Muş’ta 54 santimetreye ulaştı. Gecenin en düşük sıcaklığı sıfırın altında 20 ile Ardahan’da ölçüldü. Erzurum, Iğdır ve Muş’ta ilk ve orta dereceli okullarda eğitim- öğretime 1 gün ara verildi.

ORTA VE BATI ANADOLU: Konya, Karaman, Aksaray ve Niğde için hafif kar, kuvvetli rüzgâr, buzlanma ve don uyarısı yapıldı. Bursa-İzmir ve Balıkesir karayollarında birçok araç mahsur kaldı. İzmir’de yükseklere kar yağdı.

KARADENİZ VE MARMARA: Samsun’da etkili kar hayatı felç etti. Yüksek kesimlerde kar kalınlığı 1 metreyi aşarken, 228 km il yolu ve çok sayıda kırsal mahalle yolu ulaşıma kapandı. 21 santim kar bulunan Samsun-Çarşamba Havaalanı uçuşlara kapatıldı. İl genelinde 916 trafoda enerji kesintisi var. Tekirdağ’ın Çerkezköy, Kapaklı ve Saray ilçesinde etkili kar yağışı nedeniyle okullar öğleden sonra tatil edildi. Çorlu’da ise soğuk hava nedeniyle süs havuzları buz tuttu.

TİPİDE 9 KİŞİ DONACAKTI

HAKKÂRİ’nin Yüksekova ilçesine 15 kilometre mesafedeki Adaklı köyü yolunda yoğun kar ve tipi nedeniyle mahsur kalan 2 araçtaki 9 kişi, uzun süre araçlarını saplandığı yerden çıkaramadı. İl Özel İdaresi karla mücadele ekipleri, ihbar üzerine bir saat süren çalışmayla 9 kişiyi kurtardı. Tipi nedeniyle kapanan yolda mahsur kalan araçlarsa iş makinesi yardımıyla çıkarıldı ve vatandaşların köye ulaşması sağlandı. Erdem Sezek, “4 saat mahsur kaldık. Gerçekten de inanılmaz bir tipi var. Uzun süre imkânlarımızla mahsur kaldığımız yerden çıkmaya çalıştık ama başaramadık. Çok ıslandık ve üşüdük. Gerçekten donmak üzereydik” dedi. (AA)

İSTANBUL PAZARDAN İTİBAREN ‘ISINIYOR’

Meteorolojİ 1. Bölge Müdürü Ergün Güler, İstanbul’da önümüzdeki günlerin hava durumuyla ilgili şu bilgileri verdi:
“Cuma günü kar yağışının akşam saatlerine kadar aralıklarla devam etmesi bekleniyor. En düşük sıcaklık sıfırın altında 4, en yüksek 1 derece olması bekleniyor. Yarın (bugün) kar yağışı akşam saatlerinde etkisini yitirecek. Cumartesi günü İstanbul’da havanın parçalı çok bulutlu, ısının en düşük sıfırın altında 3, en yüksek 4 derece olması bekleniyor. Pazar günü parçalı çok bulutlu, akşam saatlerinden itibaren aralıklı sağanak yağışlı, en düşük sıfır derece, en yüksek 10 derece öngörülüyor. Pazar gününden itibaren hava sıcaklıkları artmaya başlıyor. Önümüzdeki hafta boyunca günün en yüksek sıcaklıkları 11-14 derece.”Kaynak:Hürriyet