Mihai Eminescu –Yunus Emre Paneli bugün

Mihai Eminescu –Yunus Emre Paneli…..

Türk-Romen edebi buluşması, Milli Kütüphane’de Perşembe günü saat 17. de gerçekleşiyor…..
Haber:Halim UTLU
Romen ve Türk edebiyatı yazarları ve tercümanları, Kültür ve Turizm Bakanlığı temsilcisi, Ankara Yunus Emre Enstitüsü temsilcileri, Türkiye Milli Kütüphane temsilcileri, Ankara’daki değişik üniversite hocaları ve öğrencileri ile Romanya Büyükelçilik çalışanlarının katılacağı ve Türk-Romen edebi buluşmasının gerçekleşeceği“Mihai Eminescu –Yunus Emre Paneli”
28 Ocak 2016 tarihinde (Yarın) saat 17.00 de, Milli Kütüphane’de(Bahçelievler) yapılıyor.
Romanya’nın Ankara Büyükelçiliği’nden, Eminescu ve Yunus Emre hakkında panelde bir konuşma yapacak olan İrfan Ünver Nasrattınoğlu aracılığı ile duyurulması istenen ve panel
sonrası bir kokteyl verileceği ve ilgililerin davet edildiği açıklama şöyle;
Sevgili Romen-Türk kültür dostları,
“Büyükelçiliğimiz, sizi, 28 Ocak 2016 tarihinde, saat 17:00 de, ‘’ Romanya’ya açılan pencere ‘’ isimli kitap standının bulunduğu Milli Kütüphanede, Türk-Romen edebi buluşmasının gerçekleşeceği ‘’Mihai Eminescu –Yunus Emre ‘’adlı etkinliğimize davet
ediyoruz.Sizin katılımınızdan onur duyacağımızı ve hem Romanya’ya, hem ikili ilişkilere göstermiş olduğunuz ilgi ve alakaya teşekkür ederiz.
Romen-Türk buluşması, dostluk köprüleri için iyi bir fırsat
Bu yıl panelimize Romen ve Türk edebiyatı yazarları ve tercümanları, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bir temsilcisi, Ankara Yunus Emre Enstitüsü temsilcileri, Türkiye Milli Kütüphane temsilcileri, Ankara’daki değişik üniversite öğrencileri, üniversite hocaları ve Büyükelçilik çalışanları katılacaklardır.
Romen-Türk buluşması son yıllarda iki ülke arasındaki, edebiyat, tarih ve kültür eserlerinin karşılıklı tercümeleri ile hızlanmış olup, iki ülke arasındaki dostluk köprülerini tanıtmak için iyi bir fırsat olmuştur.
Bu kültür etkinliğine konuk olarak katılmanız dileği ile, Romanya Büyükelçisi Sayın Radu Onofrei in adına, en iyi dileklerimi kabul etmenizi rica ederiz.
Ankara Romanya Büyükelçiliği
Laura Dumbraveanu, CulturalAttaché Embassy of Romania in the Republic of Turkey, Phone: 0090.312.466.37.06 “
Mihai Eminescu kimdir?
5 Ocak 1850 günü Romanya’nın kuzey doğusundaki Boştani iline bağlı İpoteşti
kasabasında dünyaya geldi. Viyana’da felsefe, Sanskritçe, Romen dilleri, ekonomi,
politika, karşılaştırmalı mitoloji, antik ve modern Avrupa Edebiyatları,Hint Mitolojisi konularında öğrenim gören Eminescu çağdaşlarınca anlaşılamadı.
Geniş hayal gücü, eserlerindeki yetkin anlatım ve kusursuz müzikalite, onu Romen Şiirinin önderi yaptı. Romanya’nın en ünlü ve etkileyici klasik Romen Şairi olarak; adeta ülkesinde, W.Sheakespeare gibi milli bir figürdür.
Türk olduğuna dair söylentiler var
Soyadındaki emin kelimesine dayanarak kökünün Türk olduğuna dair söylentiler de vardır.İlk şiir kitabı, henüz 16 yaşındayken yayımlandı. Romenlerın Milli Şairi
Eminescu’nun “genç bir prensesin her gece yıldıza yalvarmasını” konu edinen, 98
kıta uzunluğundaki “Çoban Yıldızı” adlı eseri, Dünya Rekorlar Akademisince “En
Uzun Sevgi Şiiri” seçildi.
UNESCO, 2000 yılını“Şair Mihai Eminescu Yılı” ilan etti
UNESCO, 2000 yılını büyük Romen Şairi Eminescu’ya adadı ve o yılı “Şair Mihai Eminescu Yılı” ilan etti. Şiirlerinde sık sık doğa üstü, mitolojik ve tarihi konuları kullanan şairin, “Luceafarul” (Akşam Yıldızı),Oda in metru antic (Antik Vezniyle Ode) ve Epistles / Satires (Beş Mektup) ünlü çalışmalarından bazılarıdır. 1883 yılında akli dengesini yitiren ünlü şair Eminescu, 15 Haziran 1889 günü Bükreş’te hayata veda etti.
Yunus Emre kimdir?
Yunus Emre (1240 Eskişehir-1321), Anadolu’da yaşamış, şiirlerini Türk diliyle kaleme almış, mutasavvıf ve halk şairidir. Yunus Emre’nin hayatı hakkında kesin bilgi bulunmamaktadır. Bilgilerimiz kimi eserlerinde kendi hakkında yazdıklarına ve menkıbelere dayanmaktadır.

Bu menkıbelere göre, çiftçilikle geçinen Yunus Emre kıtlık çıkınca Kırşehir’de bulunan Hacı Bektaş Veli’nin yanına gitmeye karar verir; çünkü Hacı Bektaş, kapısına gelen kimseyi geri çevirmezdi. Hacı Bektaş, Yunus Emre’yi çok sever ve buğday mı, himmet mi istediğini sorar. Yunus himmetin karın doyurmayacağını, buğday istediğini söyler. Buğdayı alır, yolda pişman olup geri döner. Himmet istediğini söyler. Hacı Bektaş, o anahtarı Taptuk Emre’ye verdiğini söyleyince Yunus Taptuk Emre’nin yanına gider, derviş olur ve kırk yıl boyunca dergaha odun taşır ve bir kez bile eğri odun getirmez.

Halk için, halkın diliyle yazdı

Soranlara o kapıdan odunun bile eğrisinin giremeyeceğini söyler. Yunus Emre erenlik mertebesine ulaşmak için her şeyi yapar, fakat hiçbir zaman ulaştığını düşünmez. En sonunda dergahtan ayrılır.

Dergahtan ayrıyken yaşadıkları sonucunda, erenlik mertebesine ulaştığına kani olan Yunus Emre, dergaha geri döner. Hayatını dergahta kaybettiği rivayet olunur.

Yunus Emre, halk için, halkın diliyle yazmış, bu nedenle de iyi anlaşılmış ve çok sevilmiştir. Şiirleri tasavvufidir. Aruz ölçüsüyle de şiirler yazmış olmasına rağmen, en önemli şiirleri hece ölçüsü ile yazdıklarıdır. Yunus Emre’nin Risaletü’n-Nushiyye ve Divan adlarında iki eseri bulunmaktadır.

Yunus Emre’nin Doğumunun 750. Yıldönümü (1241)
Yunus Emre’nin Doğumunun 750. Yıldönümü (1241); UNESCO’nun 17 Ekim – 16 Kasım 1989 tarihleri arasında yapılan 25. Genel Konferansı’nda, 25 C/7,1 sayılı belgesi çerçevesinde alınan karar gereğince, 1991 yılı Yunus Emre’nin Doğumunun 750. Yılı olarak Anma ve Kutlama Yıldönümleri arasına alınmıştır.