Bodrum’da “12 ay açığız” Kampanyası

Bodrum’da “12 ay açığız”

Kampanyası…

Necdet SİVASLI

Bodrum, kış aylarını sakin geçiriyor ve caddeler, sokaklar sessizliğe gömülüyor. Oteller ve işyerleri kapatılıyor. Bazı oteller ve işyerleri kış aylarında kapanmıyor ve ayakta kalmaya çalışıyor. Ancak, son yıllarda kış aylarında daha çok otel ve işyerinin de açık olmaya başladığını görüyoruz. “Bunu neye bağlıyoruz?” diye sorduğumuzda şu yanıtı verebiliriz:

Dikkat edilecek olursa Bodrum, eski Bodrum değil. Nüfusu giderek artıyor. Bu artışa da Bodrum’da oturan sayısının artmasına bağlamaktayız. Daha düne kadar 8-10 bankanın olduğu bu tatil yöresinde bugün neredeyse 100’ün üzerinde banka şubesi açıldı. Mahalle bakkalların yerini devasa süpermarketler aldı. Giderek de çoğalıyor. Hiç kuşkusuz bunlar ihtiyaç nedeni ile artıyor. Okul sayılarında artışlar var. Özel hastaneler, özel okullar birbiri ardı sıra açılıyor.

Trafik ise büyük kentleri aratmayacak derecede yoğunlaştı. Eski Bodrumu anımsayanlar bilirler, tek arabanın bile zor geçtiği yollar şimdi çift şeritli oldu, ama yine de trafikte tıkanmalar yaşanıyor.

Son iki yıl içinde araç sayısındaki artış bizim de dikkatimizi çekiyor. Özellikle sezon sonu Bodrum’da araç sayısı azalır, trafik rahatlardı. Şimdi, kış aylarında bile sezonu aratmayacak kadar araç var, trafik sıkışıklığı ve park sorunu sürüyor. Bodrum, eski Bodrum’dan hızla uzaklaşıyor.

Özetle, Bodrum’un nüfusu hızla artıyor.

Artık, emekli olanların kışın da yerleştiği yer olarak Bodrum öne çıktı. Yeni yapılan siteler ve evlerin kış aylarında da oturulabilecek şekilde dizayn edilmesi, eski evlerin kış aylarına göre de düzenlenmeye başlaması bunun göstergesidir.

Şunu da ekleyelim:

Bodrum kışın bir başka güzel. Bu güzelliği yaşayanların yılın hemen her ayını Bodrum’da değerlendirdiğini de görmekteyiz. Görebildiğimiz kadarı ile Bodrum, kış kabuğunu da kırmak üzeredir.

Geçmiş yıllarda Bodrum Belediyesi, sivil toplum kuruluşları ve otelciler bu tatil yöresinde sezonu 8-9 aya yaymak için kampanyalar başlatmış, bir dizi çalışma yürütmüşlerdi. Hatta kış aylarında mekânların açık kalması için bazı teşvik ve kolaylıklar da sağlanmıştı, bunlar istenildiği gibi olmadı, tutmadı.

Şimdi, Bodrum’un nüfusunun artması ile, yeni kampanyalar başlatılıyor. Hedef, kış aylarında da Bodrum’da otellerin, işletmelerin açık kalması, bu tatil yöresine hareket getirilmesi olarak gösteriliyor.

Geçenlerde Bodrum’da yayınlanan aylık “Art Ajanda Bodrum”un Şubat sayısı elimize geçti. Derginin son sayfasında “12 ay açığız” adı altında bir kampanya başlatıldığı duyuluyor. “Siz de 12 ay açık kampanyasına katılın 12 ay açık olan ve Bodrum’la özdeşleşmiş işletmelere destek olun” çağrısı yapılıyor.

Son derece doğru atılmış bir adım. Bodrum’da yaşayan, Bodrum’u seven ve Bodrum aşıklarının bu kampanyaya yürekten destek vereceği görüşündeyiz.

Biz, bu yazımızla böyle bir kampanyaya destek vermiş oluyoruz.

Ancak, bu noktada bizim de söylemek istediklerimiz olacaktır:

Bodrum’da irili ufaklı birçok otel ve işletme var. Hemen her yıl bu otellerden ve işletmelerden şikâyetler de geliyor. Özellikle işletmelerin konukları şişirme hesaplarla soğuttuklarını, pahalılık nedeni ile de müşteri bulmakta zorlandıklarını görmekteyiz. Öncelikle bu sorunun önlenmesi gerekiyor.

Bodrum “pahalı bir tatil yöresi” imajından kurtarılmalıdır.

Eğer, bugün Belediye’nin işletmelerinde bile pahalı hizmet veriliyor, bunlara karşı kampanyalar ve protestolar yaygınlaşıyorsa, siz diğer işletmeleri düşünebiliyor musunuz?

Kaldı ki, fiyat ayarlamalarında ve hizmet kalitesinde belediyenin öncülük etmesi gerekiyor. Sivil toplum kuruluşlarının buna katkı sağlaması kaçınılmaz görülüyor. Öncelikle Bodrum, bu sıkıntıları üzerinden atmak durumundadır.

Burada tüm otelleri, işletmeleri aynı sınıfa sokmak istemiyoruz. Çok fedakârca çalışan, kaliteli hizmet veren, bütçeleri zorlamayan otelleri, işletmeleri bunun dışında tutuyoruz. Zaten bir süre için olsa bile, bu konularda aşırı kar amacı güdülmemesi gerekiyor. Bunun için de özellikle esnafa büyük fedakarlıklar düşüyor.

Türkiye’nin en pahalı taşımacılığı, bugün Bodrum’da yapılıyor. Buna bugüne kadar gereken düzenleme yapılamadı. Bodrum, en kısa zaman içinde bu sorunu da aşmak durumundadır.

Temennimiz, yeni başlatılan “12 ay açığız” kampanyasının her kesimden destek görmesi ve Bodrum’un yılın her ayı yaşanabilir bir konuma gelmesidir.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz