Tayyar bile ”BAŞKANLIK”sisteminden umudunu kesti

AK Parti Milletvekili Şamil Tayyar, katıldığı bir TV programında başkanlık sistemine karşı çıkarak, “Bence çok fazla vakit kaybetmeden Türkiye bir başkanlık sisteminin önünü açamıyor ise bizim bu başkanlık modelinden en kısa sürede vazgeçmemiz, güçlü Başbakanlık formülüne yönelmemiz gerekiyor” dedi.

Beyaz TV’de yayımlanan “Son Söz” programına konuk olan AK Partili Şamil Tayyar, başkanlık sistemini referanduma götürmeye yetecek sayıda milletvekilleri olmadığına dikkat çekti.
Tayyar, sözlerine şöyle devam etti:
”Referanduma gidebilmek için Parlamento’da en az 330 milletvekiline ihtiyacımız var. Bizim 330 vekilimiz yok. Hani böyle bir durumda 3-5 de fire olabileceğini de varsayarak dışardan takviye gerekiyor. Ben açıkçası CHP, MHP ve HDP’den 330’u bize bulduracak takviyenin olacağını sanmıyorum. Bence çok fazla vakit kaybetmeden Türkiye bir başkanlık sisteminin önünü açamıyor ise bizim bu başkanlık modelinden en kısa sürede vazgeçmemiz, güçlü Başbakanlık formülüne yönelmemiz gerekiyor. Çünkü sistemi artık zorluyor. Bir taraftan seçilmiş cumhurbaşkanı, bir tarafta seçilmiş bir başbakan ve meşrutiyetini doğrudan halktan alan iki güçlü karakter. Bu sürdürülebilir bir durum değil. Bu bir siyasi krize yol açabilir.”

Tayyar 2013’te ‘Başkanlık tek çıkış yolu’ demişti

Habertürk’te 2013 yılında Türkiye’nin mevcut parlamenter sistemle yoluna devam edemeyeceğini belirten Şamil Tayyar, ”Gelinen noktada Türkiye’nin tek çıkış yolunun başkanlık sistemi olduğunu düşünüyorum” demişti.