Demirtaş’ı dinlemediler

Diyarbakır’daki yürüyüşün başlama saatinde HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve HDP kurmaylarının olduğu Suriçi’ndeki Dicle Fırat Kültür ve Sanat Merkezi’nden çıktık. Birkaç saat önceki kalabalıktan eser yoktu. Diyarbakırlıların büyük bölümünün çağrıya rağbet etmediği görüldü. Suriçi’ne yürümek isteyen ve çoğu gençlerden oluşan gruplar, polisin gazlı müdahalesiyle kısa sürede dağıtıldı.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın salı günü yaptığı “Çarşamba günü herkes oturduğu yerden Sur’a yürüsün” çağrısının ertesi sabahı Diyarbakır’dayız. Diclekent, Kayapınar, Dağkapı, Yenişehir semtlerini dolaşıyoruz. Tüm dükkân ve mağazalar açık. Rastgele bir dükkâna girip soruyorum, Demirtaş’ın çağrısını. İki ortak aynı anda “Kavga, sokak eylemi istemiyoruz” diyor.
Suriçi Mahallesi’ne yaklaştıkça polis ve zırhlı araç sayısı artıyor. Suriçi’ne girişte kimlik kontrolü ve üst aramasından geçip Suriçi İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne kayıt yaptırıyoruz. Suriçi’ne girip 92 gündür operasyonun devam ettiği sokakların birkaç yüz metre ötesinde yaşayan mahalle sakinleriyle konuşuyoruz. Mutsuz ve endişeliler. Konuşmamıza şiddetli top atışları ve biber gazı nedeniyle sık sık ara vermek zorunda kalıyoruz. Duvarların kimi yıkık, kimi delik deşik. HDP’nin oturma eylemini yaptığı Suriçi’ndeki Dicle Fırat Kültür Merkezi’ndeyiz. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, milletvekilleri var. Avluda çok sayıda kadın ve çocuk bekliyor. DBP’li Ali Şimşek, kalabalığa Kürtçe sesleniyor: “Herkes bulunduğu ilçeye dönsün ve saat 16.00’da en kalabalık şekilde Sur’a yürüsün!”