DEMİRTAŞ:SİZ KALDIRMAYIN,BİZ İSTİFA EDELİM

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, Ankara saldırısına ilişkin yaptığı açıklamada, “Bütün bunlar bitecekse dokunulmazlığımızı siz kaldırmayın, biz istifa edelim” dedi.

Partisinin TBMM Grup Toplantısı’nda konuşan Demirtaş, Ankara’daki terör saldırısının, kanlarını donduran katliamlardan birisi olduğunu söyledi.

Demirtaş, “Herhalde, sivillerin en çok bulunduğu saatlerde, sivillerin en çok bulunduğu yer seçilmiş olmalı ki eylem, katliam noktası olarak orası tercih edilmiş. Tümüyle sivilleri hedef aldığı anlaşılan bir terör saldırısı gerçekleştirildi. Bir kez daha partim ve bütün arkadaşlarım adına lanetlediğimizi, kınadığımızı ve asla hiçbir gerekçeye sığınılamayacak bir vahşet eylemi olduğunu buradan ifade etmek istiyorum” değerlendirmesinde bulundu.

Demirtaş, yaşamını yitirenlere Allah’tan rahmet, yaralılara ise acil şifalar dileyerek şöyle devam etti:

“Biz savaşa alışmayacağız. İlk defa karşılaştığımız bir durum değil Ankara’daki katliam. Biz Diyarbakır mitinginde, Suruç’ta, Ankara Garında, önceki gün Kızılay’da bütün bunları peş peşe yaşarken, arada da her gün savaş gerçeğiyle zaten yaşıyorduk. Ancak ne hikmetse, dikkat edin her katliam sonrasında fail kim olursa olsun, mağdur kim olursa olsun, tek mağdur var AKP. Diyarbakır’da benim konuşma yapacağım miting bombalanır, gözlerimin önünde parçalanır insanlar ama mağdur AKP’dir, suçlu yine HDP’dir.

Suruç’ta daha cenazeler morga yetişmemiştir, mağdur AKP, sorumlu yine HDP’dir. Ankara Garında mağdur AKP’dir. Hatta o kadar ileri gittiler ki ‘kendi mitinglerinde bomba patlatıyorlar’ diyecek kadar çirkinleştiler. Bu işte bir terslik, yanlışlık olmalı. Aynı anda haklı olamayacağımıza göre büyük bir yalan ve çarpıtma var ortada. 14 yıldır her şeyin mağduru bunlar.”

“TÜRKİYE’DEKİ EKSİKLİK…”

Dünyanın demokratik ülkelerinde bir bomba patladığında toplumun ve siyasilerin kenetlendiğini, herkesin barış cephesinde omuz omuza geldiğini anlatan Demirtaş, Türkiye’deki eksikliğin bu olduğunu söyledi.

Hükümetin TCK’nın 220. maddesinin 6. fıkrasında yaptığı, “Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen kişi, ayrıca örgüte üye olmak suçundan da cezalandırılır” düzenlemesi ile herkesin terör örgütü üyesi konumuna getirilebileceğini anımsatan Demirtaş, “AK Parti grubunun şimdi de silahsız terör örgütleri yaratmak için düzenleme yapmaya hazırlandığını” savundu.

“HER FIRSATTA HDP SUÇLANIYOR”

Demirtaş, her insanın acısının kendilerinin acısı olduğunun ve insanlığın bunu gerektirdiğinin altını çizdi. Kamplaşma ve kutuplaşmanın sorunların çözümünü imkansız hale getirdiğini ifade eden Demirtaş, hükümetin her fırsatta HDP’yi suçladığını ileri sürdü.

Demirtaş, ülkeyi HDP’nin yönettiği ve bütün olup bitenlerden kendilerinin sorumlu olduğu gibi bir havanın estirildiğini belirtti.

“DOKUNULMAZLIĞIMIZI KALDIRMAYIN BİZ İSTİFA EDELİM”

Demirtaş, Ankara’da gerçekleştirilen 4 terör saldırısından sonra 4 emniyet müdürünün değiştiğini hatırlatarak, “Alabildikleri tedbir budur. Bu kadar. İstifa, özür, hatasını kabul etmek yok. Habire kutuplaştırmak. Bizi hedef göstererek neyi çözeceksiniz. Bütün bunlar bitecekse dokunulmazlığımızı siz kaldırmayın, biz istifa edelim.

Mesele bizim parlamentoda olmamız ise buradan gittiğimizde çözülecekse, buna inansam ben istifa ederim. Dokunulmazlığı kaldırılması gereken sizsiniz. Sorumlu sizsiniz” diye konuştu.

“MİLLETVEKİLİNİN İŞİ KINAMAK MIDIR?”

Araştırma komisyonu kurulması için verdikleri önergelerin AK Parti veya MHP’nin oylarıyla reddedildiğini dile getiren Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ondan sonra da katliam oldu, haydi ortak metin hazırlayıp kendimizi kurtaralım. Var mı böyle ucuzluk Hükümetin sorumluluğunu göz ardı etmek için gruplar olarak parlamentoda bir araya gelip bir sayfalık metin yayınlayalım, ‘bizim sorumluluğumuz bitti’ diyelim. Milletvekilinin, genel başkanın işi kınamak mıdır? Bırakın artık bu ucuz, ikiyüzlü politikayı. Çözüm için hazırsanız gelin şu dakikada kuralım komisyonu, çözüm nasıl olur, barış nasıl sağlanır, şu barikat nasıl kapatılır gel el birliği ile elimizi taşın altına koyalım. 3 genel başkana çağrı yapıyorum. İktidar ve muhalefet dördümüz yan yana gelelim. Biz gidelim Sur’a, Nusaybin’e, diyalog kuralım. Diyalogla kapatalım hendekleri, barikatları. Bizim bu çağrımıza rağmen HDP’yi neredeyse terör örgütü ilan etmek sizin haddinize değil.”

“KENDİNİZE GELİN, HADDİNİZİ BİLİN”

Selahattin Demirtaş, diğer partilerle eşit olduklarını, kendilerine halkın görev verdiğini ve halkın o görevi arzu ettiği zaman geri alabileceğini kaydetti. Demirtaş, “Biz AKP’nin emrinde memur değiliz Genel Kurulda. Başbakan bizim müdürümüz değil. Diğer genel başkanlar, HDP’lilerin amiri değil. Kendinize gelin, haddinizi bilin. Bize öyle parmak sallayarak, milletvekillerimize had bildirmeye çalışmak sizin işiniz değil” dedi.

KAYSERİ PAZARLIĞI ELEŞTİRİSİ

Ülke ekonomisinin büyümesine rağmen gelirin emekçinin cebine girmediğini savunan Demirtaş, özel istihdam ve kıdem tazminatına ilişkin yapılması planlanan düzenlemeleri eleştirerek, buna karşı duracaklarını söyledi. Demirtaş, Türkiye’ye gelen Suriyelilerin pazarlık konusu yapıldığını ileri sürerek, “Kayseri tüccarlığıyla bu insanları Avrupa’ya pazarlamaya, satmaya başladınız” ifadesini kullandı. Demirtaş, nevruz etkinliklerine ilişkin, “Belki, şenlik ve bayram havasında karşılayamıyoruz ama bir kez daha kutlu olsun diyorum. Bizler yasımızı, taziyemizi, acılarımızı da yüreğimizde hissedeceğiz ama onu direniş ruhuna dönüştüreceğiz. Bir teslimiyet, yenilgi, yanılgı veya yılgınlığa da yer vermeyeceğiz” diye konuştu. Grup toplantısında Demirtaş ve bazı milletvekillerinin yakalarına siyah kurdele takması dikkati çekti.