Merkez Bankası, politika faizini değiştirmedi

Merkez Bankası kritik faiz kararını açıkladı. Banka marjinal fonlama faizini yüzde 10.75’ten yüzde 10.5’e çekti. Merkez Bankası, politika faizini değiştirmedi. Ekonomistler, marjinal fonlama faizinde 25 baz puanlık bir indirim gelebileceğine işaret etmişti.

Merkez Bankası (TCMB) faiz koridorunun üst bandını oluşturan gecelik marjinal fonlama faizini 25 baz puan indirerek yüzde 10.5’e indirdi. Politika faizi olan bir haftalık repo faizini ise beklentiler doğrultusunda yüzde 7.5’te bıraktı.

TCMB faiz koridorun alt bandını yine beklentiler doğrultusunda yüzde 7.25’te tuttu.

Reuters anketine katılan 26 kurumun 19’u faiz koridorunun üst bandının sabit tutulacağını, 7 kurum ise üst bantta 25 ile 50 baz puan aralığında indirim yapılacağını tahmin ediyordu.

Katılımcıların tamamı faiz koridorunun alt bandının sabit tutulacağını, 1 katılımcı ise politika faizinde artış yapılacağını tahmin ediyordu.

Ekonomistler bugün gelecek kararda politika faizinin değişmemesini ama faizin üst koridoru olarak bilinen marjinal fonlama faizinin 25 baz puan düşüreceğini belirtmişti.

HSBC Türkiye Hazine Direktörü Fatih Keresteci, sabah geçtiği notta, “Türk Lirası (TL) özellikle ABD Doları (USD) karşısında değer kazanırken fiyatlama eğilimi üzerindeki maliyet baskısı bir miktar hafifledi. Şubat ayı enflasyonu tahminlerin bir miktar altında kalırken Mart ayı rakamlarının da benzer yönde sürpriz yapabileceği beklenmeye başlandı. Bankacılık sektörü üzerinde etkili olan TL likidite sıkışıklığı TL maliyetlerini yukarı itip kredi kanalını daraltınca ekonomik faaliyetler baskılanmaya başladı. Son dönemde yaşanan terör eylemleri de bu etkiyi pekiştirdi. Böyle bir ortamda TCMB’nin sıkı para politikası duruşunda bir miktar gevşemeye gitmesi olası… Bunun da faiz koridorunun üst kısmında ölçülü bir indirimle mümkün olabileceğini tahmin ediyoruz (mesela 25 baz puan)” değerlendirmesinde bulunmuştu.

PİYASA NE DİYOR?

Alan Yatırım Araştırma Uzmanı Burçak Gezgin, “Merkez Bankası Mart ayı toplantısında faiz koridorunun mevcut üst bandı olan fonlama oranını 10,75’ten 10,50’ye düşürdü. Yani Merkez Bankası kısaca maksimum uygulayabileceği faiz oranını düşürdü. Ancak bu mevcut fonlama faizinin düşeceği anlamına gelmiyor. Sadece uygulayabileceği maksimum faizi kısıtladı. Özellikle son dönemde AMB’nin genişlemeci para politikasını artırmasıyla birlikte, FED’in de Mart ayında faiz artırım beklentilerini düşürmesi TCMB’nin elini güçlendirmiş gözüküyor. Karar faizler üzerinde kısa vadede etkili olmayabilir. Ancak TCMB’nin orta vadeli niyetini yansıtıyor. Yani piyasadaki pozitifliğin devam etmesi halinde, Merkez Bankası faizlerde daha fazla indirim seçeneğini kullanacak gibi gözükmekte. Bunun için kur tarafında da daha düşük seviyeleri görmeyi bekleyecek gibi görünmüyor. Özellikle banka yönetimin değişmesi halinde faizlerde aşağı yönlü baskı daha da hızlı olabilir. Şuan için 25 baz puanlık indirim hem TCMB hem de piyasalar için sembolik bir değer. Önümüzdeki dönemde artık küresel piyasaların etkilerine bağlı olarak faizleri indirme niyetine paralel gelişmeler izlenebilir” dedi.

Gözler Merkez Bankası’nda, piyasa ne diyor?Gözler Merkez Bankası’nda, piyasa ne diyor?

MERKEZ JEOPOLİTİK RİSKLERE DİKKAT ÇEKTİ

Artan jeopolitik risklere karşın Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisinin güçlenerek sürdüğü vurgulanan Merkez Bankası açıklamasında, “Kurul, açıklanan yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir” denildi ve şu değerlendirme yapıldı:

“Yakın dönemde küresel oynaklıklarda bir miktar düşüş gözlenmiştir. Ayrıca, Ağustos ayında yayımlanan yol haritasında belirtilen politika araçlarının etkili bir şekilde kullanılmaya başlanması da geniş bir faiz koridoruna duyulan ihtiyacı bir miktar azalttı. Bu doğrultuda Kurul, sadeleşme yönünde ölçülü bir adım atılmasına karar verdi. Bununla birlikte, çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmenin sınırlı olması likidite politikasındaki sıkı duruşun korunmasını gerektiriyor.”

Açıklamada, enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler dikkate alınarak para politikasındaki sıkı duruş sürdürüleceğine ilişkin görüş de yinelendi.

DOLARIN İLK TEPKİSİ

Dolar/TL, Merkez Bankası’nın faiz koridorunun üst bandında indirime gitmesinin ardından ilk tepki olarak yükseldiği 2,8945 seviyesinden gerileyerek, 2,8850’nin altına indi.

MARJİNAL FONLAMA FAİZİ NEDİR?

Marjinal fonlama faizi, Merkez Bankası’nın piyasada olağanüstü bir durum olduğu zaman piyasaya verdiği faiz anlamına geliyor.

Genelde Türk Lirası’nın diğer para birimleri karşısında aşırı değerlenmesinde, yatırımcılara yüzde 10,5 faiz ödeyerek, aşırı değerlenmenin önüne geçmek için kullanılıyor.