Türkiye’ye gelemeyen Rusları Yunanistan ve Bulgaristan kapıyor

Gözünü Türkiye dışındaki ülkelere çeviren Rus turistleri kapmak için Yunanistan ve Bulgaristan vize kartını devreye soktu. Yunanistan Ruslara 1 günde 3 yıllık vize çıkarırken, Bulgaristan vize ücretini düşürdü.

Milliyet Gazetesi’nin haberine göre bu yıl Türkiye’de tatil yapamayacak olan Rus turistleri kapmak için yarış var. Türkiye’nin Rus savaş uçağını düşürmesinden sonra Rusya Türkiye’ye ekonomik ambargo kararları almıştı. Bu karar en fazla turizm sektörünü etkilemişti.

Geçen yıl Türkiye’ye gelen 3.5 milyona yakın Rus turist, başta Yunanistan ve Bulgaristan olmak üzere bölge ülkelerini harekete geçirdi.

‘TÜRKİYE, MISIR KAPALI’

Rus Turizm Ajansı Başkanı Oleg Safonov, Moskova merkezli RSN radyosuna yaptığı açıklamada, Yunanistan’ın Ruslara 1 – 2 günde vize çıkarabilmek için özel düzenlemeler yaptığını, Bulgaristan’ın ise vize fiyatlarını ucuzlatma teklifinde bulunduğunu söyledi.

Buna göre Yunanistan, 2013’te 1.5 milyon Rus turistle kırdığı rekoru aşabilmek için Rusya’da vize merkezleri açıp daha fazla personel görevlendiriyor. Yunanistan Ruslara 3 yıllık vizeler dağıtıyor. Bulgaristan ise bu yıl Rus vatandaşlarından vize için parmak izi istemeyeceğini duyurdu.

Rus Tur Operatörleri Birliği Başkan Yardımcısı Dmitry Gorin, bu yaz Rus turistler açısından en çok Yunanistan, Bulgaristan ve ‘Kıbrıs’ın tercih edileceğini belirterek, Güneydoğu Asya’ya da ilgi olduğunu söyledi.

Şubatta geçen yıla göre yüzde 20 – 30 daha fazla rezervasyon yapıldığını belirten Gorin, “Herkes Türkiye’nin kapalı olduğunu ve açılma ihtimali olmadığını biliyor. Mısır da henüz açılmadı. Tercihler Yunanistan, Bulgaristan ve Kıbrıs’a yönelik” dedi.