Ankara’da Mimar Sinan saygıyla anıldı

Ankara’da Mimar Sinan saygıyla anıldı

Türk mimarlık tarihinin en büyük ustası olarak kabul edilen Mimar Sinan, ölümünün 428.yılında Ankara’da saygıyla anıldı.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, ,Mimarlar Derneği 1927, Türk Serbet mimarlar Derneği ve KORDER ülkemize eşsiz yapıtlar bırakan, eserleriyle kültür elçisi olan Mimar Sinan’ı ölümünün 428. yılında saygıyla andı.

Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Mimar Sinan heykeli önünde toplanan mimarlık örgütleri temsilcileri,günümüzdeki mimari anlayışın Sinan’ın eserlerini kopyalamaktan ibaret olmasını eleştirdi.Sinan Anıtı önünde yapılan açıklamayı bu kez mimarlık örgütleri adına, Paul Bonatz, Ernst Arnold Egli ve Emin Onat gibi ünlü mimarların eğitiminden geçmiş olan 87 yaşındaki mimar Vedat Yalçınkaya yaptı. Yalçınkaya, ”Mimar Sinan’ın 428. ölüm yıl dönümünde Mimar Sinan’ın geniş bir çeşitlilik gösteren ve dönemin koşullarına uyum sağlayan bir esnekliğe sahip olan, başta insan olmak üzere, mekan, ölçek, biçim, anlam, estetik, çevre ve simgesellik gibi öğeleri içinde bulunduran mimarlık anlayışını bir kez daha saygıyla anıyoruz” diye konuştu.

Uygulamalar 15. yüzyılın gerisinde

Yalçınkaya sözlerine şöyle devam etti: ”Osmanlı kentlerinin oluşumunu büyük ölçüde yönlendiren, gördüklerini ve öğrendiklerini geliştirerek yeniyi bulma çabasında olan, tekrar etmeyen, kopyalamayan bir anlayışla mesleğini yapan Sinan, bu sebeple sadece Türkiye’de değil tüm dünyada tanınan bir mimardır. Sinan’ın doğruyu ve iyiyi yapmanın kolay yolu seçerek, hazırcılık ile olamayacağını; mimarlığın, tasarlamanın böyle anlaşılamayacağını ispatlayan bu anlayışı, yüzyıllar sonra hala büyük ölçüde geçerliliğini korumaktadır. Ancak günümüz uygulamaları ne yazık ki 15.yüzyılın gerisinde olduğumuz gerçeğini yüzümüze vurmaktadır.”

Gericilik ön planda

21. yüzyılda, Sinan’ın eserlerinin kopyalarını oluşturmak, onun çağın gereksinimlerini karşılayan mimari anlayışının aksine ilericilik yerine gericiliği seçmiş bir anlayışın ürünü olduğunu vurgulayan Yalçınkaya şunları kaydetti:”Savaş ile yıkılan kentlerin yerine Osmanlı kentleri inşa etmeyi düşünmek, kültürleri yok saymak, özgün mimari eserleri ve yaşanmışlıkları yok etmektir. TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Türk Serbest Mimarlar Derneği (TSMD), Mimarlar Derneği 1927 ve KORDER olarak Mimar Sinan Haftası anma etkinlikleri çerçevesinde, kenti yönetenleri ve kentlileri Sinan’ın kentlere kattıklarını, mirasını, mimarlığını, sanatını ve kültürünü anlamaya davet ediyoruz.”