Israil ile ‘ONE MINUTE’ KRİZİ BİTTİ Mİ ?

İsrail’in Türkiye’deki vatandaşlarına yönelik yaptığı ‘acil terör saldırısı’ uyarısıyla ilgili istihbaratın Ankara’dan alındığı ortaya çıktı.
İsrail Terörle Mücadele Kurumu, terör örgütü IŞİD’in büyük çaplı bir saldırı hazırlığında olduğunu belirterek, vatandaşlarının Türkiye’yi mümkün olan en kısa sürede terk etmelerini istedi. Seyahat uyarısının, Türk istihbaratının verdiği bilginin ardından yayınlandığı belirtildi.

‘ONE MINUTE’ KRİZİNDEN İSTİHBARAT PAYLAŞIMINA…

Bundan tam 7 yıl önce, İsviçre’nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile yine dönemin İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres arasında yaşanan ‘One Minute’ krizi sonrası gerilen Türkiye-İsrail ilişkilerinde yeni bir sayfa açılıyor. 2010 yılındaki Mavi Marmara saldırısıyla kopma noktasına gelen ilişkiler, Türk ve İsrailli yetkililerin yoğun çabalarıyla yeniden normalleşiyor. Ankara ile İsrail arasındaki, Yahudi okullarına ve sinagoglara yönelik terör tehdidiyle ilgili yoğun istihbarat paylaşımı bunun göstergesi olarak okunabilir.

Son olarak Başbakan Ahmet Davutoğlu da, “İsrail’le bugünlerde görüşmelerimiz sürüyor. Bu görüşmelerde en başından temel ilkelerimiz belli, eğer taleplerimiz karşılanırsa atılacak adımlar bellidir. Önemli bir zeminde seyrettiğini ifade edebilirim” demişti.

Türkiye’nin İsrail’le barışmak için öne sürdüğü en önemli şartı, Gazze ablukasının kaldırılması. Bu şart, Türkiye’nin yoğun olarak baskı yaptığı “en önemli madde” olarak gösteriliyor.

YAHUDİ OKULLARI VE SİNAGOGLAR TERÖRÜN HEDEFİNDE

İsrail basınının haberine göre, Türkiye’de sinagoglar, Yahudi okulları ve anaokulları ile diğer Yahudi kurumlarının IŞİD’in hedefinde olduğuna dair istihbarat verdi. İngiliz SKY News televizyonunun haberine göre, geçen hafta Gaziantep’te yakalanan IŞİD üyeleri, sorguda Beyoğlu’ndaki Büyük Sinagog ve çevresindeki Yahudi okulu ve derneğine saldırı hazırlığında olduklarını söyledi. İngiliz basın kuruluşuna konuşan bir Türk istihbarat yetkilisinin “Bu sadece bir tehdit değil, saldırı aşamasına geçilmiş. Birkaç gün içinde düzenlenmesi planlanmış olabilir.” dedi. Bunun üzerine sinagog ve çevresindeki güvenliğini daha da artırıldığı ifade edildi.

Bu gelişmeler üzerine ise İsrail Terörle Mücadele Kurumu’nun, Türkiye’deki vatandaşlarına ülkeden ayrılmaları için çağrı yaptı. Seyahat uyarısında, “Ülkedeki tüm turistik yerler için çok yakın saldırı tehdidi var.” denildi ve vatandaşların Türkiye’ye seyahat etmemesi istendi. Halen Türkiye’de olanların ise kalabalık turistik mekanlardan uzak durmaları, yerel yetkililerin talimatlarına uymaları ve ülkeyi mümkün olduğu kadar çabuk terk etmeleri istendi.

İstikal Caddesi’nde geçtiğimiz ay terör örgütü IŞİD tarafından düzenlenen intihar saldırısında 3 İsrail ve bir İran vatandaşı hayatını kaybetmişti. Saldırıda, 11’i İsrailli olmak üzere çok sayıda turist ile Türk vatandaşı da yaralanmıştı.