ABD ve Almanya:Dokunulmazlıkların kaldırılması sıkıntı yaratacak

İstanbul’da yapılacan İnsani Yardım Zirvesi’ne katılan Almanya Başbakanı Angela Merkel, gelmeden hemen önce yaptığı açıklamada, dokunulmazlıkların kaldırmasıyla ilgili, “Türkiye’deki son gelişmeler bizi endişelendiriyor” dedi.

Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung gazetesine konuşan Merkel, Türkiye’de dokunulmazlıkların kaldırılmasının ciddi sorunlar doğuracağını savundu.
‘İstanbul’daki görüşmemde her konuyu gündeme getireceğim’

Türkiye’deki bazı gelişmelerin kendilerini endişelendirdiğini ifade eden Merkel şöyle devam etti: “Çözüm sürecinin son bulması ve yerine çatışmaların başlaması bunlardan biri. Biz Kürt halkının Türkiye’de iyi bir geleceği ve eşit hakları olmasını istiyoruz. İstanbul’daki görüşmemde her konuyu gündeme getireceğim. Parlamentonun dokunulmazlıkları kaldırması kararı büyük sıkıntılara yol açacaktır. Özellikle de Kürt politikacılar için. Bu konuda endişe duyuyorum.”
‘Türkiye şimdiye kadar güvenilir şekilde davrandı’

Söyleşide, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı uzun yıllardır tanıdığını ve mülteci anlaşması üzerinden kendisini ‘aldattığını’ düşünmediğini söyleyen Merkel, anlaşmanın her iki ülkenin ve AB’nin de çıkarına olduğunu savundu.

“Benim önerdiğim gibi, AB olarak biz ortak bir mülteci politikası, yani mültecilerin centilmence dağılımını yapacaksak böyle bir anlaşma gerekli. Mültecilere şans tanımalıyız. Türkiye 3 milyon Suriyeliyi alarak büyük sorumluluk aldı. Türkiye’nin yükünü paylaşmalıyız” diyen Merkel, Erdoğan’ın AB’ye yönelik “Biz kendi yolumuza gidiyoruz. Sen de kendi yoluna” demesi için de, “Ben Türkiye’nin verdiği sözlerin ne kadarını yerine getirdiğine bakıyorum. Türkiye şimdiye kadar güvenilir şekilde davrandı” dedi.
Erdoğan’la görüşecek

Merkel, vize muafiyetiyle ilgili ise şunları söyledi: “Türkiye’nin yerine getirmesi gereken bazı standartlar var. Anlaşmanın uygulanması bir süreç. Sorumluluk içinde çalışmaya devam edeceğiz. Bazı durumlar uzun sürer. Türklerin serbest seyahat hakkı gibi. Çünkü bu konuda gerekli koşullar daha yerine getirilmedi. Bu konuda nasıl anlaşmaya varacağımıza ve daha hangi adımları atacağımıza bakacağız.”

Merkel Erdoğan’la İstanbul’da bir araya gelecek. Merkel’in görüşmede önemli mesajlar vermesi bekleniyor.