Cameron:Türkiye’nin AB üyeliği ‘çok yakın’: 3000 yılı civarında girerler herhalde

Cameron’a göre Türkiye’nin AB üyeliği ‘çok yakın’: 3000 yılı civarında girerler herhalde

Britanya Başbakanı David Cameron, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) üyelik sürecini ‘ti’ye aldı.

Britanya’da yayın yapan ITV televizyonunda katıldığı programda konuşan Cameron, “Türkiye’nin yakın zamanda AB’ye girmesi uzak ihtimal. 1987’de başvurmuşlardı, en son tahminlere bakıldığında 3000 yılı civarında girerler herhalde” dedi.

Türkiye’nin bugünkü ilerleme hızıyla AB’ye girmesinin uzun zaman alacağını savunan Cameron, “O aşamaya gelindiğinde bile ‘Hayır’ diyebilecek konumda olacağız” diye konuştu.

Britanya’nın AB’den ayrılması için kampanya yürütenlerin Britanya halkına yaptığı “Türkiye’nin AB’ye girmesini engelleyemeyiz, o nedenle bizim çıkmamız için oy kullanın” çağrısının gerçeği yansıtmadığını belirten Cameron, Britanya’nın veto hakkı bulunduğunu da sözlerine ekledi.

Cameron’ın bu açıklaması, Türkiye’nin sekiz yıl içinde AB’ye üye olacağını ve Britanya’nın bunu önleyemeyeceğini öne süren Silahlı Kuvvetler Bakanı Penny Mordaunt’un sözlerine yanıt niteliği taşıyor.

Türkiye, Makedonya, Sırbistan, Karadağ ve Arnavutluk gibi ülkelerin AB’ye üye olmasıyla bu ülkelerdeki suçluların Britanya’ya akın edeceğini savunan Mordaunt, “Bu ülkelerin pek çoğunda suç oranları yüksek, çeteler ve terör hücreleri var. Yoksulluk da önemli düzeyde” demişti.
23 Haziran’da referandum var

Cameron, İngiltere’nin AB’den ayrılıp ayrılmayacağına ilişkin referandumun 23 Haziran’da yapılacağını açıklamıştı.

Ülkedeki kamuoyu araştırmalarında, Britanya’nın AB’den ayrılmasına ‘Evet’ diyenlerle ‘Hayır’ diyenlerin oranı eşit görünüyor.

AB yanlıları, Britanya’nın AB’den ayrılmasının İskoçların bağımsızlık taleplerini güçlendireceğini savunurken, AB karşıtları ülkenin birliğin boyunduruğundan kurtulacağını öne sürüyor.

Cameron, hükümet olarak referandumdan çıkacak kararı uygulamak zorunda olduklarını söylemişti.