Alman Meclis Başkanı’ndan çağrı

Süddeutsche Zeitung isimli gazeteye konuşan Lammert, “Erdoğan’ın bu son hareketi, Türkiye’yi, bizim demokrasi ile ilgili taleplerimizden giderek ve sistemli olarak daha da uzaklaştırdığını gösteriyor” dedi.

Alman Meclis Başkanı Hıristiyan Demokrat Partili Norbert Lammert, bazı milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması için mecliste oylama yapılmasını, Erdoğan’ın Meclis’e müdahalesi olarak niteledi ve Erdoğan’ı “Otoriter hırsla hareket eden biri” olarak tanımladı. Lammert, Türk meclisinin, feodal keyfiyete direnmesini istedi.
DEMOKRASİDEN UZAKLAŞIYOR
Süddeutsche Zeitung isimli gazeteye konuşan Lammert, “Erdoğan’ın bu son hareketi, Türkiye’yi, bizim demokrasi ile ilgili taleplerimizden giderek ve sistemli olarak daha da uzaklaştırdığını gösteriyor” dedi. Gazete Erdoğan’ın amacının, mecliste veya kendisine karşı muhalefeti daha da zayıflatmak olduğunu savunurken, Lammert’in, Erdoğan’ın parlamenter demokrasiye bu saldırısının, ancak meclisin kendi kendini zayıflatmasıyla başarılı olacağını ve ancak o zaman Erdoğan’ın istediği yöne doğru bir savrulma gerçekleşeceği, sözlerine yer verdi.

ÇOĞUNLUĞU DEĞİŞTİRMEK İSTİYOR
Lammert, daha sonra şöyle devam etti: “Milletvekili dokunulmazlığı tarihsel bir geçmişe sahiptir. Parlamentoyu ve parlamenterleri feodal yapıdaki kafaların keyfi saldırılarından korur. Türk meclisinde planlanan bu eylem ise, bu ilke ile taban tabana zıttır ve meclisi keyfi saldırılara açık hale getirir. Burada, Erdoğan’ın meclisteki çoğunluğu değiştirme amacının yattığı her geçen daha da ortaya çıkıyor. Meclis buna bütün gücüyle karşı koymalıdır, bu tür eylemlere boyun eğmemelidir.”
ALMANYA’DA SINIRLANSIN
Lammert, Almanya’da ise milletvekili dokunulmazlıklarının sınırlanmasını istedi. Alman Meclis Başkanı, haklarında ceza davası açılan ya da soruşturma bulunan milletvekillerinin, meclis onayına gerek olmaksızın yargılanabilmesini savunuyor. Brandenburg Eyaleti’ndeki uygulamayı örnek gösteren Lammert, yargıdan ilgili meclise ya da yetkili kuruma milletvekili ile ilgili bir ceza davası ya da iddiası geldiğinde, bunun yargılama ya da sorgulama için yeterli olması gerektiğini ve ayrıca meclis onayının aranmasının yasama dokunulmazlığını farklılaştırdığını söyledi.

AKP, SADECE BENİM İSTEDİKLERİM
Almanya’da bu yönde tartışmalar olurken, AKP’nin dokunulmazlıkların kaldırılması ile ilgili önergesi, haklarında savcılık fezlekesi bulunan tüm vekilleri kapsamıyor. Öneri, sadece AKP kontrolündeki meclis başkanlığı ya da kendinin istediği ve dosyalarına meclise sevk ettirdiği milletvekillerini kapsıyor. Dokunulmazlık, 17-25 Aralık yolsuzluk dosyalarını kapsamıyor.