MHP’de ortalık toz-duman…

MHP’de ortalık toz-duman…

Necdet SİVASLI

Milliyetçi Hareket Partisi’nde, muhalefet cephesinin delegelerin imzası ile olağanüstü kongre kararı almasının ardından bu partiye yakışmayan gelişmelerin yaşandığını gördük. Türkiye’nin omurgası olarak görülen, Milli birlik ve bütünlüğümüzün temsilcisi olarak da değerlendirilen MHP’deki gelişmelerin özellikle parti tabanında çok büyük üzüntüye neden olduğunu da gözlemlerimizle sizlerle paylaşmıştık. Bu partinin bugünkü duruma düşmemesi gerektiği görüşümüzü yineleyelim.
Şimdi, mahkemelere düşen, kayyum atanan ve olağanüstü kongreye bu kayyum heyeti ile girecek olan Milliyetçi Hareket’teki son gelişmelere bir göz atalım:
Muhaliflerin açtığı dava ile Ankara 12.Sulh Hukuk Mahkemesi MHP’nin 15 Mayıs’ta Tüzük Kurultayı’na gidilmesi yönünde karar vermişti. Bu karar gereğinde 3 kişilik bir kayyum heyeti eşliğinde MHP 15 Mayıs’ta kongresini toplayacak.
Bilindiği gibi Genel Merkez yönetimi, 5 yerel mahkeme tarafından Tüzük Kurultayına gidilmesi yönünde alınan kararın ihtiyatı tedbir yolu ile durdurulmasını “Kurultay toplanamaz” olarak yorumlamıştı.
Ancak hukukçular, şimdi bunun tam tersini söylüyor. Açıklamalar da özetle şöyle:
“Siyasi Partiler Kanunu’na göre partiler hakkında karar verme yetkisi Yargıtay Cumhuriyet Baş Savcılığı ve Anayasa Mahkemesi’ndedir. Bu yüzden yerel mahkemelerin aldığı kararlar bağlayıcı değildir ve yok hükmündedir. “
TBMM Adalet Komisyonu Başkanı AK Partili Hakkı Köylü’nün de görüşünün bu doğrultuda olduğunun altını çizelim.
Parti içinde baş gösteren sıkıntıların giderilmesi ve Milliyetçi Hareket’e yakışan bir kongrenin yapılmaması için artık ortada herhangi bir sorunun olmadığı görülüyor. Delegeler ve tabanın istediği doğrultuda neden hareket edilmek istenilmediğinin ise yanıtını bulamıyoruz.
Genel Merkeze karşı delegelerden kongrenin toplanması yolunda imza toplayan muhalefet cephesinden görüştüğümüz arkadaşların söylediği şu açıklamaların da önemine dikkat edilmesi gerektiğini düşünüyoruz:
“Bize kongrenin toplanması için açıktan imza verenlerin dışında imza vermeyenler de var. Ancak, bu imza vermeyenler “Eğer olağanüstü kongre toplanırsa gelip oylarımızı değişimden yana kullanacağız” diyorlar. Kısacası, toplanan imzalara ek delegeler de olacaktır. Bunları şimdi açıklamak istemiyoruz, ancak, delegeler ve taban artık değişim istiyor. Bunu da yapacağımız kongrede ortaya çıkacak tabloda göreceğiz.”
Partide mahkeme tartışmaları tam gaz devam ediyor. Ancak, bu tartışmalar sürerken muhalefet cephesine geçen milletvekilleri sayısındaki artış da artık macunun tüpten çıktığını ve geri dönüşün olmayacağının mesajları olarak okunmalıdır.
MHP Balıkesir Milletvekili İsmail Ok’un kurultay çağrısı yapması, partide ikinci adam durumundaki Oktay Vural’ın Genel Başkan Yardımcısı Şefkat Çetin tarafından hazırlanan ve bütün milletvekillerinin imzalaması istenen kongre karşıtı bildiriye imza atmayı reddetmesi parti içindeki çatlağın büyüyeceğini gösteriyor. Sosyal medya hesabından 10 sayfalık uzun bir açıklama yapan Vural, iddiaları yalanlamazken ‘‘partiye ve davaya’’ zarar vermeden sorumluluk ahlakı içinde hareket edilmesini istiyor.
Oktay Vural’ı Genel Merkez ile yol ayırımına getiren gelişmeler, MHP Balıkesir Milletvekili İsmail’in Ok’un kongre isteyen açıklamasından sonra yaşandı. Çünkü gerek Ok, gerek Vural parti içindeki krizin her geçen gün derinleştiğini, partinin artık daha fazla yıpratılmaması gerektiğini, partiye ve davaya zarar verilebilecek hareketlerden kaçınılması ve çıkış yolunun kongre olduğunu açıkladılar.
Bahçeli’nin ardından partide en çok öne çıkan isim olarak görülen Oktay Vural’ın Bahçeli’nin geçirdiği kalp ameliyatının ardından Meclis’teki grup konuşmasını ve liderlerin kürsüye çıktığı Meclis’teki bütçe konuşmasını yapmıştı. Bu nedenle “Bahçeli, yerini Oktay Vural’a mı bırakacak?” soruları gündeme gelmişti.
Vural, “Edilgen bir yaklaşımla bu sürecin yönlendirilmesine karşı, mevcut durumu değerlendirecek, çarenin kaynağı ve sahibi ve karar anı geldiğinde sorumluluk alacak olan milliyetçi ülkücü hareketin mensuplarındır” açıklaması ile de dikkatleri çekiyor.
Daha önce de bilindiği gibi Genel Başkan Yardımcısı Ümit Özdağ ile Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu muhaliflerin yanına geçmişti. Balıkesir milletvekili İsmail Ok, Grup Başkanvekili Oktay Vural’ın da kongreyi isteyenler grubunun yanında yer alması ile parti içindeki dengelerin iyice değişeceği yönünde bir “yol ayırımı” olarak görülüyor.
Kongre tarihine kadar daha başka milletvekillerinin de aynı görüş doğrultusunda harekete edebileceklerine dikkat çekiliyor. Çünkü Oktay Vural’ın çağrıyı imzalamaması üzerine Genel Merkez tarafından imza metninin geri çekildiği de ifade ediliyor.
Özetle şunu söyleyebiliriz:
MHP’de olağanüstü kongrenin toplanacağı, değişimin gerçekleşeceği, delegelerin, teşkilatların ve tabanın artık bu yoldan geriye dönmeyeceği görüldü. Genel Merkez de bunun farkında. Temennimiz partinin ve davanın daha fazla zarar görmeden bu kaos ortamından Milliyetçi Harekete yakışır biçimde düzlüğe çıkabilmesidir.
necdetbuluz@gmail.com
www.facebook.com/necdet.buluz