Pakistan’ın milli şairi filozof Dr. İkbal anıldı…..

Pakistan’ın milli şairi filozof Dr. İkbal anıldı…..

Haber:Halim UTLU

Pakistan’ın Milli Şairi ve 20. yüzyılın büyük müslüman filozofu Dr. Allama Muhammad İkbal, düzenlenen edebi bir toplantıyla anıldı. Türkiye-Pakistan Kadınları Dostluk Derneği ve Pakistan Konsolosluğunun düzenlediği etkinliğe, akademik çevreler, sivil toplum, siyasi partiler, Pakistan’lılar ve öğrencilerden oluşan kişiler katıldı.

Gelecekte de Pakistan ve Türkiye arasındaki kardeşçe ilişkileri, daha da fazla geliştirecek böyle etkinlikleri devam ettirmek için ellerinden geleni yapacaklarını anlatan bir konuşma yapan Türkiye-

Pakistan Kadınları Dostluk Derneği Başkanı Ulay Hancıoğlu, bu büyük Müslüman Filozofunu, Türkiye’de anmanın büyük bir onur olduğunu belirtti.

Hancıoğlu, 40 yıldır dernek yönetiminde hizmet ediyor

Hancıoğlu’nun 40 yıla yayılan hizmetlerine övgüde bulunan ve kendisini “Pakistan-Türkiye ilişkilerinin büyükelçisi” olarak nitelendiren Pakistan İstanbul Başkonsolosu Dr. Yusuf Junaid, Dr. Junaid İkbal’in düşüncelerini, büyük ölçüde Peygamberimiz Hz. Muhammed’den (SAV) ilham aldığını, mistik sufi Celaleddin Rumi’nin de İkbal’in felsefesine etki ettiğini söyledi.Pakistan Büyükelçiliği Basın Ataşesi

Abdul Akbar’dan alınan bilgiye göre; Dr.İkbal’in 1930’da Allahabad’daki Müslüman Topluluğuna yaptığı konuşmada, ilk kez öne sürdüğü Müslümanlar için ayrı bir ülke edinme fikrinin, en sonunda 1947’de yeni ve bağımsız bir ülke olan “Pakistan” ile biçimlenerek gerçeğe dönüştüğünü ifade etti.

İkbal, Müslümanları kendi kimliklerini kazanmaları için teşvik etti

Dr. İkbal’in doğunun büyük düşünürü ve şairi olduğunu ve Müslümanların birliği için olağanüstü çabalar gösterdiğini belirten İstanbul Üniversitesi Urduca Bölümü Başkanı Prof. Dr. Halil Toker de,”Yazıları

aracılığıyla İkbal, Müslümanları kendi kimliklerini kazanmaları için teşvik etti. Dr. Halil İkbal, Türkiye’de ilk kez ulusal şair Mehmet Akif Ersoy’un çabalarıyla tanındı. İkbal’in çalışmalarının Ali Nihat Tarlan tarafından tercüme edilmesi, günümüz Müslüman dünyasında İkbal hakkında farkındalık yaratırken, İkbal’in Türkiye’de toplum tarafından anlaşılması, Abdülkadir Karahan’ın yazıları sayesinde mümkün oldu.”dedi.

İkbal, Türkiye’de yapılan reformları takdir etti

İstanbul Üniversitesi Urduca Bölümünden Prof. Dr. Celal Soydan ise İkbal’in Türkiye’deki reformlar hakkındaki görüşlerinden bahsetti. Kendisi çağımızda acil ihtiyaçlar nedeniyle Müslümanların reforma gitmesini isteyen İkbal’in, kendi yaşam süresi boyunca Türkiye’de yapılan reformları büyük oranda takdir ettiğini söyledi.

“Pakistan Türkiye İlişkileri” başlıklı yazı yazan lise öğrencilerine ödül verildi

Aynı üniversitenin Urduca Bölümünde doktora öğrencisi olan Muhammad Hanif Khan da, İkbal’in felsefesindeki mantık ve sevgiden (aşk) bahsetti. Pakistan’ın Bursa Onursal Başkonsolosu Murat Tarman ise bu olay üzerine görüşlerini konuklarla paylaştı.

Hem Pakistanlı, hem de Türk öğrencilerin, İkbal’in şiirlerinden örnekler okuduğu 29.4.2016 tarihli etkinlik, “Pakistan Türkiye İlişkileri” başlıklı makaleler yazan lise öğrencilerine ödüller verilmesiyle sona erdi.