Bodrum, bugünleri de mi, görecekti ?…

Bodrum, bugünleri de mi?

görecekti…

Necdet SİVASLI

Turizmde baş gösteren kriz ve durgunluk, Bodrum’u da vurdu. Bodrum esnafı da, işletmeciler ile otelciler durgun geçen sezondan oldukça şikâyetçi. İlçeye gelen ve günü birliğine demir atan gemilerden inen turistler esnafın sevinç kaynağı oluyor. Gözlerini yerli turistlere dikenlerin turizmdeki durgunluğu bunun da gideremeyeceklerini söylemeleri ile sıkıntının daha da büyüyebileceğini görüyoruz.

Konu ile ilgili daha önce yazdığımız yazılarda artık Bodrum’da tatil yapmanın maliyetini gözler önüne sermiş, Bodrum esnafının ve işletmelerin 2-3 ay süren sezonda 12 aylık gelir elde etmenin yollarını aradıklarına değinmiştik. Bu anlayış da hiç kuşkusuz Bodrum’a gelenlerin “kazıklanma” endişesi içinde olduklarını ortaya koyuyor.

İş yapamayan, müşteri bulamayan işyerleri şimdi müşteri kapma mücadelesi veriyor. Bu da hem Bodrum’a yakışmıyor, hem de gerginliği artırıyor.

Geçenlerde Gümbet’te meydana gelen “müşteri kapma” olayının meydan savaşına dönmesi “Bodrum bugünleri de mi görecekti?” dedirtti.

Konu ile ilgili habere birlikte göz atalım:

Bodrum ‘da alışveriş yapan turistleri kendi mağazalarına çekmek isteyen çalışanlar arasında çıkan tartışma, yakınları da katılınca taşlı sopalı kavgaya dönüştü. Yaklaşık 50 kişinin birbirine girdiği kavgada 14 kişi yaralandı, 25 kişi gözaltına alındı. Olay, saat 22.00 sıralarında Bodrum İlçesi Ayaz Caddesi’nde meydana geldi. Alışveriş yapan iki turisti kendi işyerlerine çekmek isteyen iki giyim mağazasının çalışanları arasında tartışma çıktı. Tartışma, çalışanların yakınları da katılınca kavgaya dönüştü. Yaklaşık 50 kişi, taş ve sopalarla birbirine girdi. Ortalığın savaş alanına döndüğü kavgaya, kısa sürede olay yerine gelen polis ekipleri müdahale etti. Kalabalığa biber gazı sıkan, havaya ateş açan polis ekipleri, güçlükle kavgayı sonlandırdı. Gazdan etkilenen ve kanlar içinde kalanlara ilk müdahaleyi yine polis ekipleri yaptı. Yaralanan 14 kişi, ambulanslarla Bodrum Devlet Hastanesi ile bazı özel hastanelere kaldırılarak tedaviye alındı. Olayla ilgili olarak 25 kişiyi gözaltına alan polis, olayların daha fazla büyüyemesi için caddede güvenlik önlemi aldı. Kaldırımlarda giyim ve aksesuar eşyası satan mağaza sahiplerinin akraba olduklarını ve bir süredir gerginlik yaşandığını belirten bölge esnafından 43 yaşındaki Sabit Demir, “Bu veya buna benzer kavgaların çıkacağı belliydi. Üstelik bunlar akraba, kavga kaldırımda yürüyen iki turistin kendi dükkânlarına çekmeye çalışan dükkân personeli nedeni ile çıktı. Yani iki turisti dükkâna çekip satış yapmaktan çıkan bir kavga” dedi.

Bu olay şu gerçeği yansıtıyor:

Bodrum esnafı iş yapamıyor, siftahsız kepenk kapatanlar bile var. Yüksek kira bedelleri, çalışanlara verilen maaş, vergi ve sigorta giderlerinin altından kalkılamıyor. Bazılarının dükkânlarını açmadıkları da biliniyor. Birçok esnaf “Cepten yiyoruz” diye yakınıyor. Otellerin çoğu % 50 doluluk oranını bile tutturamadı. Bütün bunları alt alta koyduğumuzda işte yaşanan kavgalara neden olan gerginlikler de böylece kendiliğinden baş göstermiş oluyor.

Bodrum’da şimdi birçok işletmenin önünde yoldan geçenleri davet eden ve iknaya çalışan görevliler var.

Bitez, Yahşi, Yalıkavak, Turgutreis gibi yerlerde işletmeciler bir çay-kahve içirtebilmek için yoldan geçenlere adeta dil döküyor. Bütün bu tabloyu görenler “Bodrum’da bugünleri de mi görecektik?” demekten kendilerini alamıyor.

Bazı gözlemlerimizden de söz edelim:

Özellikle otellerin çoğu güvenlik birimlerinde indirimlere gitmişler. Birçokları güvenliği kendi personeli ile gidermeye çalışıyor.

Geçenlerde büyük bir markete gittik. Tuvaletler daha önce anlaşmalı temizlik firmasının elamanları ile temizleniyor, bakımı yapılıyordu. Şimdi, temizlik firması ile anlaşma iptal edilmiş. Tuvaletlerin temizliği ve bakımı dönüşümlü olarak market personelince yapılıyor.

Bakıyoruz, işsizlik, durgunluk ve turizmin çakılması esnaf, işletmeler ve otellerce önlem alınmasına neden olmuş. Bazıları az personel ile işleri götürmeye çalışıyor. Bazıları ise aile işletmesine dönmüş.

Bütün bunlar Bodrum’daki sıkıntıların ne durumda olduğunu açık biçimde ortaya koymaya yetiyor.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz