Cerablus altında bir Kürt koridoru…

Cerablus altında bir Kürt

koridoru…

Necdet sivaslı

Suriye’deki gelişmeler, endişe ile beklediğimiz bir oluşumun gerçekleşmekte olduğunu gösteriyor. Amerika’nın Demokratik Suriye Güçleri ile birlikte IŞİD’e karşı Menbiç’te gerçekleştirdiği operasyonlarda PYD güçlerinin karadaki başarısı, Cerablus altında bir Kürt koridorunun da oluşmasını sağlamış bulunuyor.

Bu koridor, Türkiye’nin “kırmızı çizgilerini” alt-üst ediyor.

Konu ile ilgili daha önce yazdığımız yazılarda Amerika’nın en büyük hedefinin Suriye’de bir Kürt koridoru oluşturmak olduğunu belirtmiştik. Bunu artık herkes biliyor.

Nitekim PYD’nin üst düzey yetkililerinden Talel Sülo, daha önce yaptığı açıklamada “Kobani’yi ziyaret eden ABD Merkez Kuvvetleri Komutanın Joseph Votel’den federal bölge sözünü aldık” demişti. Gelişmeler baktığımızda bu sözlerin doğruluğunu da görebilmekteyiz.

Rus uçağının düşürülmesinden öncesi, Rusya Devlet Başkanı Putin, Suriye’nin kuzeyindeki oluşumlardan duyduğu rahatsızlığı bizi yönetenlere şu sözlerle dile getirmişti:”Amerikalılar Cerablus ve çevresinden geçirecekleri koridoru Kürtlere vermeyi planlıyor.”

Olaylar hızla gelişiyor. Bizi iç işlerimizle ve PKK belası ile uğraştırıp yormaya çalışıyorlar. Suriye ve bölgedeki oluşumları da istedikleri gibi düzenliyorlar. Biz, PYD için “PKK’nın Suriye’deki devamıdır” diyoruz ve bunda da ısrar ediyoruz ama Amerikalılar hale PYD’ye toz kondurmuyor. Son yapılan açıklamada da Amerikalı yetkililer “PYD bizim için önemlidir ve terör örgütü değildir” açıklamasını yaptı.

Görüldüğü gibi Suriye’de resmen bir Kürt koridoru gözlerimizin önünde oluşturuluyor. Daha önce Cumhurbaşkanı da, Başbakan da, Dışişleri Bakanı da “Kırmızı çizgilerimiz bellidir. Bunun ihlali savaş nedeni olur” demişlerdi. Şimdi bu hatlar a-üst ediliyor.

Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ın Suriye’deki son gelişmelerle ilgili şu görüşlerine dikkatlerinizi çekmek istiyoruz:

“Türkiye’nin sınırının hemen altında Ceraplus’ta cep şeklinde bir bölge bırakılıp, aşağıda daha güneyde Menbiç’i içine alan bir hat oluşturuluyor. Bu hat aşağıdan Kobani ile Afrin’i birbirine bağlayacak. Böylece Cerablus’un altından bir Kürt koridoru gerçekleşmiş olacak. Menbiç operasyonunun başarı ile tamamlanmasından sonra Amerika’nın Cerablus operasyonu için düğmeye basacağını da görmekteyiz. Amerika Menbiç operasyonunu YPG güçleri ile yaptı.Cerablus operasyonunu da PYD güçleri ile yapabilir. ”

Genelkurmay Başkanı’nın alınması gereken önlemler konusunda da “ Biz gelişmelerden duyduğumuz rahatsızlığı ve endişeleri Amerika’ya iletiyoruz ve gereken uyarıları da yapıyoruz. Ancak, Amerika’nın üzerine diplomatik baskı uygulanması yapılmalıdır” diyor.

Şu durumda Amerika’ya karşı “siyasi baskı” kurabilecek güçte ve konumda bulunuyor muyuz? Hayır. PYD konusunda duyduğumuz endişelere bile Amerika kulaklarını tıkıyor. Bizim “terörist unsurlar” dediğimiz gruplara Amerika “Terörist değil” diyerek yardım ve destek veriyor. Ortada bunlar varken, müttefikimize siyasi baskıyı nasıl ve hangi yoldan yapabiliriz?

Bu sözler, konunun ve gelişmelerin boyutunun önemini ortaya koyuyor. Siyasiler her ne kadar “Kırmızı çizgilerimizin ihlali savaş nedenidir” diyor ama dikkat edilecek olursa Genelkurmay Başkanı savaştan hiç söz etmiyor. “Diplomatik baskı” diyor.

Sık sık Rusya’nın savaş uçağının düşürülmesinin bize ne kadar pahalıya mal olduğundan burada sizlere seslendik. Uçağın düşürülmesi bizi sadece turizm ve ticaret konusunda değil, siyasi alanda da güçsüz bıraktı, nasıl mı?

Rus uçağının düşürülmesinden önce Amerika ile Türkiye Suriye’de ortak hareket etme kararı almıştı. Bu karar gereğince “Büyük Cerablus Operasyonu” yapılacak, 45 kilometre kadar içeriye girilecek, burada bir “güvenli bölge” oluşturacaktık. 24 Kasım’da Rus uçağının düşürülmesinden sonra bu plan suya düştü.

İşte biz bütün bu gelişmeleri alt alta koyup değerlendirdiğimizde Rus uçağının düşürülmesinin arkasında çok büyük bir tezgâhın var olabileceğini düşünüyoruz. Rusya ile aramızın açılması ile başlayan süreçte, Suriye ve bölge üzerinde hiçbir etkinliğimizin kalmadığını da ortaya koyuyor.

Rus uçağının düşürülmesinde ne büyük bir stratejik hatada bulunduğumuz da ortaya çıkmış bulunuyor.

Şimdi kara kara düşünüyoruz. İstemediğimiz, bizi ileride çok daha rahatsız edebilecek oluşumlarla karşı karşıya geliyoruz. Bugüne kadar uyguladığımız yanlış dış politikaların bizi nerelere sürüklediğini daha net biçimde görmeye başlamış bulunuyoruz.

Sonuç olarak ortaya çıkabilecek gerçek şu:

Menbiç’in altından Afrin’e bir PYD koridoru oluşturulmak isteniliyor. Böylece Kobani ile Afrin’i Cerablus’un altından birleştiren bir koridor kurulmuş olacak.

Özetle altımızı oyuyorlar…

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz