Askeri darbe girişimi önlendi: 2 bin 839 asker gözaltında

Dün akşam saatlerinde yapılan TSK içerisindeki bir grup tarafından yapılan askeri darbe girişimi önlendi. Yaşanan olaylarda 161 kişi şehit oldu. Sabah saatlerinde darbecilere yönelik başlayan operasyonlarda aralarında general seviyesinde rütbelilerin de bulunduğu 2 bin 839 kişi gözaltına alındı. MİT saat 13.00 itibariyle, sistematik operasyonların bittiğini, nokta atışlarına geçildiğini onun da bir iki saate sona ereceğini açıkladı.

Türkiye’de dün geceden bu yana hareketli saatler yaşandı. 12 Eylül 1980 darbesinden tam 36 yıl sonra, TSK’da emir-komuta zinciri dışındaki bir grup darbe girişiminde bulundu.
Akşam saatlerinde Ankara’da Genelkurmay Başkanlığı binasında çatışma sesleri yükselmeye başladı.
Eş zamanlı olarak İstanbul’da köprüler ve Atatürk Havalimanı Jandarma tarafından kapatıldı ve Ankara’da F-16 jetleri alçak uçuş yapmaya başladı.
Genelkurmay Başkanlığı’nın üzerinde 3 adet sikorsky tipi helikopter devriye uçuşu yaptı.
BAŞBAKAN: ASKERİ KALKIŞMA
Herkes ne olduğunu anlamaya çalışırken Başbakan Binali Yıldırım, tüm bu yaşananların adını NTV canlı yayınında koydu: Askeri kalkışma…
Yıldırım, “Yanlarına kalmaz bu çılgınlığı yapanların. Bir kalkışma ihtimali üzerinde duruyoruz. Belli ki emir-komuta zinciri olmadan asker içerisinde bazı kişilerin kanunsuz bir eylemi söz konusu” dedi.
DARBE BİLDİRİSİ
Türkiye genelinde hareketli saatler yaşanırken Türk Silahlı Kuvvetleri’nin resmi internet sitesi tsk.tr’de darbe bildirisi yayımlandı. Bildiride ordunun ülke yönetimine el koyduğu ifade edildi. Açıklamada “Türk Silahlı Kuvvetleri; anayasal düzeninin, demokrasinin, insan hak ve özgürlüklerinin tekrar temin ve tesisi; ülkede hukukun üstünlüğünün yeniden hakim kılınması; bozulan asayiş düzeninin tekrar sağlanması; maksadıyla ülke yönetimine bütünüyle el koymuştur” ifadelerine yer verildi. Bir grup asker TRT binasını basarak canlı yayında bildirinin okunmasını sağladılar.
ERDOĞAN’DAN HALKA SOKAĞA ÇIKMA ÇAĞRISI
CNN Türk, canlı yayınına bağlanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’de kendisinin Başkomutan olduğunu ifade etti. Darbecilere hiçbir şekilde imkan tanımayacağını belirten Cumhurbaşkanı, askerler tarafından kapatılmış olan Atatürk Havalimanı’na gideceğini ve halkın da sokağa çıkarak oraya gelmesi çağrısını yaptı. Erdoğan muhalefet liderlerine seslenerek “Demokrasiye inananlar olarak hep birlikte bu adımı atmalıyız” dedi. Erdoğan Cumhurbaşkanı sıfatıyla meydanlara ineceğini belirtti.