Kurbanlıklara sıkı denetim

Ankara Valiliği, Kurban Bayramı süresinci jandarma, polis ve tarım teşkilatı ekiplerinin denetim yapacağını duyurdu. Valilik genelgesinde ayrıca, hayvan hırsızlıklarına karşı önlemlerin de eksiksiz alınması istendi.

Ankara Valiliği, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi hayvan hırsızlıklarını önlemek amacıyla tedbirler aldı. İl İdaresi Kanunu, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ile Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Yönetmeliği hükümleri uyarınca hazırlanan genelgede belirtilen tedbirler şöyle:

* Hayvan satışlarında tarafların kimlikleri belirlenecek.
* Hayvanların her ne sebeple olursa olsun bulundukları mahalden başka bir yere nakilleri Menşe Şahadetnamesi Belgesi veya Hayvan Sevk Pusulası ile yapılacak.
* Çalışmak veya hayvan ticareti yapmak üzere gelenlerin, ‘1774 sayılı Kimlik Bildirme Yasası’ çerçevesinde kimlik kayıt ve kontrollerinin yapılarak, aranan şahıslardan olup olmadıkları araştırılacak.
* Küpelenen hayvanlardan pasaportu bulunmayanların nakline müsaade edilmeyecek, kesimleri yapılmayacak.

SABİT VE MOBİL DENETİM

* Jandarma, Polis ve Tarım Teşkilatı elamanlarından oluşan arama-kapama denetim ekipleri oluşturulacak. Özellikle 23.00-05.00 saatleri arasında mobil veya sabit kontrol noktalarında denetimler yapılacak.
* Hayvan pazarlarında denetimler aralıksız sürdürülecek.
* Ruhsatsız mezbaha ve kesim yerlerinin faaliyetlerine izin verilmeyecek.
* Et satışı yapılan yerlerde hijyen şartlarına uygunluk denetimi yapılacak.
* ‘Kendin pişir-kendin ye’ adı altında faaliyette bulunan et satış yerleri, damgasız et veya belgesiz hayvan satın almamaları hususunda uyarılacak.
* Hayvan hırsızları cezalandırılacak.