“Kürtlerin ilerleyişine ve Türklerin endişesine son verdik.”

Suriye sınırındaki Cerablus kentinin IŞİD’den temizlenmesi için bu sabaha karşı başlatılan operasyon hakkında ABD’den en ‘samimi’ açıklama ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın uçağında yer alan bir yetkiliden geldi: “Kürtlerin ilerleyişine ve Türklerin endişesine son verdik.”

ABD’nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal’ın ulaştığı yetkili, Suriye’nin kuzeyindeki Kürt güçlerle Türkler arasında doğrudan bir çatışma görmek istemediklerini ve bunu Türk yetkililere ilettiklerini açıkladı.

IŞİD’le mücadelede YPG/J’ye Kobani’nin kuşatılmasından bu yana hava desteği sağlayan ABD hükümetinin şimdi de ‘Fırat Kalkanı’ olarak adlandırılan operasyonda Türkiye ile birlikte hareket ettiğini söyleyen yetkili, İncirlik Hava Üssü’nden kalkan insansız hava araçlarının operasyonda kullanıldığını da sözlerine ekledi.

‘Kürtlerin ilerleyişi durduruldu’

Biden’ın uçağında yer alan yetkili, operasyonla beraber Kürtlerin ilerleyişinin de durdurulduğunu vurgulayarak şu ifadeleri kullandı: “Kürtlere Cerablus’a ilerlemek isterlerse bizden destek alamayacaklarını gösterdik. Aynı zamanda Türklerin en büyük endişesini de sonlandırdık. Operasyonun Türklerle birlikte hareket etmemiz için bize biraz nefes aldırdığına inanıyorum.”

Suriye hükümeti ve PYD liderliği Türkiye’nin operasyonuna tepki göstermişti.