‘Türkler, Darbe girişiminin arkasında ”ABD’ nin olduğuna” inanıyor

The New York Times gazetesi yayınladığı bir makalede Türklerin 15 Temmuz darbe girişiminin arkasında ABD’nin olduğunu düşündüğünü yazdı.

The New York Times gazetesi yayınladığı bir analizde ‘Türkler tek bir konuda aynı fikirde olabiliyor: Darbe girişiminin arkasında ABD var’ ifadelerine yer verdi.

Türk gazetelerinde çıkan haberlere yer veren yazıda, bir Türk gazetesinin Twitter üzerinden yaptığı ankete değinildi. Anket sonucunda katılanların %69’unun darbeye CIA’in destek verdiği yönünde görüş beyan ettiği belirtildi.

Yazıda “Bu komplo teorileri, toplumun uç noktalarındaki birkaç takıntılı kimsenin ürünü değil. Türkiye, son derece kutuplaşmış bir ülke olabilir, fakat tüm toplum kesimlerinden -İslamcı, seküler insanlar, liberaller, milliyetçiler- Türklerlerin üzerinde uzlaştığı bir şey, ABD’nin darbe girişiminde bir şekilde dahil olduğu. Çünkü büyük ölçüde komplonun lideri olduğundan şüphelenilen kişi olan vaiz Fethullah Gülen, ABD’de gönüllü sürgün yaşıyor” ifadesi yer aldı.

Fethullah Gülen’in darbe girişimi sonrasında kendisine yöneltilen suçlamaları ısrarl

NYT haberinde, bu teorinin çok yaygınlaştığı ve ABD Başkanı Barack Obama dâhil üst düzey ABD’li yetkililerin inkâr açıklaması yapmak durumunda kaldığı hatırlatıldı.

‘ZATEN LAİKLER, KÜRTLER, MİLLİYETÇİLER GÜLENCİLERDEN ENDİŞE DUYUYORDU’

Türkiye’den çeşitli meslek gruplarından insanların görüşlerine de başvurulan haberde, Batı’nın binlerce asker ve memurun tasfiyesini eleştirdiği fakat Erdoğan’ın geleneksel düşmanlarının birçoğunun -Kürtler, laikler, milliyetçiler- uzun süredir Gülencilerin devletteki etkisinden endişe duydukları vurgulandı.