Yenikapı mitingini Dünya Basını nasıl gördü?

Dünya basını, önceki gün düzenlenen İstanbul’un Yenikapı semtinde düzenlenen “Demokrasi ve Şehitler” mitingine geniş yer ayırdı. Yorumlarda genellikle devasa katılıma ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın idam cezasıyla ilgili sözlerine işaret edildi.

WALL STREET JOURNAL (ABD):

Bir milyondan fazla kişi, darbe girişiminin engellenmesinde rol oynayan halk ayaklanmasını kutlamak için fevkalede mitingde toplanırken kentin (İstanbul’un) sahil kenarındaki bölgesi kırmızı-beyaz Türk bayraklarının oluşturduğun dalgayla doldu taştı. Önemli muhalefet liderleri ve ülkenin en üst düzey generali, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a eşlik ederken, Erdoğan, Türkiye’nin 15 Temmuz darbe girişiminden, daha güçlü, daha birlik bir ülke olarak çıkarak düşmanları şaşırttığını söyledi. HDP’nin katılmaması ise dikkat çeken bir eksiklikti.

NEW YORK TIMES (ABD):

“Erdoğan, başarısız darbeyi Atatürk’ün yerini almak için bir fırsat olarak kullanıyor” başlığıyla yayınladığı makalede Türkiye’deki gelişmeleri ele aldı. Gazeteye konuşan Avusturya’daki Graz Üniversitesi’nden Türk tarihçi Kerem Öktem, Erdoğan’ın Atatürk’ün inşa ettiğinin ötesine geçen yeni bir Türk İslam kimliği oluşturmaya çalıştığını iddia etti. NYT’e göre diğer analistler de Erdoğan’ın darbe girişimini ‘İslamcı bir Türkiye’nin kurma miti’ olarak kullanmaya çalıştığını öne sürdü.

SPIEGELONLINE (ALMANYA):

Alman internet sitesi özetle “Erdoğan, yüz binlerin önünde yaptığı konuşmada idam cezasının geri getirilme ihtimalini gündeme getirdi ve resmi haber ajansı A.A. 5 milyon kişinin katıldığını bildirdi. Katılımcılar ise yaklaşık bir milyon kişinin olduğunu, beş milyonun abartılı olduğunu söyledi. Ancak etkileyici bir gösteri için yeterliydi; kalabalık, ışıklar ve Türk bayraklarıyla devasa bir kızıl deniz oluşturdu” dedi.

Bild (Almanya): “Ben idam cezasını kabul ederim” başlığını taşıyan haberde Erdoğan’ın, “Eğer halk idam cezası istiyorsa, partiler bu isteğini yerine getirmeli” ifadelerine dikkat çekti.

TİMES (İNGİLTERE):

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Yeni Türkiye’yi inşa etmeye başlamayı hedeflediğini yazdı. Gazete, ‘Yeni Türkiye’ kavramının Türkiye’deki birçok kişi için tam olarak ne anlama geldiğinin anlaşılmadığını da ekledi. Times’ın haberinde şöyle denildi: “Yenikapı genellikle siyasi mitinglere ev sahipliği yapar. Ancak üç haftadır süren darbe karşıtı gösterileri noktalamak için yapılan bu mitingde bir imam, darbe karşıtı gösteride yaralanan bir adam ve Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, Kürt siyaseti hariç tüm siyasi çizgilerden politikacılarla yan yana sahneye çıkanlar arasındaydı”.

BBC (İNGİLTERE):

Erdoğan’ın idam cezasıyla ilgili sözlerine işaret edildi. İngiliz kuruluşu, dindar isimler ve muhalefet liderlerinin katıldığı mitingte HDP’nin davet edilmediğini vurguladı.