ABD ‘den Uçuşa yasak bölge önerisine YEŞİL IŞIK

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, insanı yardımların sorunsuz ulaştırılması için ‘kilit noktalardaki bütün uçuşların yasaklanması’ gerektiğini söyledi.

ABD’nin New York kentinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na yönelik konuşmasında Kerry, Suriye Devleti’ne ait uçaklarının ‘muhaliflerin’ kontrolündeki alanlarda uçuşunun yasaklanması gerektiğini vurguladı ve Şam yönetimini çatışmasızlık anlaşmasını bozan taraf olmakla suçladı.

Kerry, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad için de ‘oyunbozan’ ifadesini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanı, Halep yakınlardaki yardım konvoyunun saldırıya hedef olmasına da değindi: “Konvoya düzenlenen saldırı, Rusya’nın ya da Suriye’nin Cenevre Anlaşması kapsamında üzerlerine düşeni yapıp yapamayacakları konusunu sorgulatıyor.”

Kerry’den önce kurula seslenen Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ise yardım konvoyunu Rusya ya da Suriye’ye ait savaş uçaklarının hedef almadığını belirtti; konuyla ilgili uluslararası bir heyetin kurulmasını önerdi.

Lavrov, 9 Eylül’de ABD-Rusya anlaşması sonucu yürürlüğe giren çatışmasızlık anlaşmasının işe yaraması için ise hem Washinton’un hem de Moskova’nın eş zamanlı adımlar atması gerektiğini belirterek “Aksi takdirde hiçbir yere varamayız” dedi.