İncirlik’teki Alman Askerleri Yenilenecek

NATO, IŞİD’e karşı mücadelede Alman askerlerinin de bulunduğu birliklerin Türkiye’de görevlendirilmesi yönünde karar aldı. Bunun için Almanya Federal Meclisi’nin de onayı gerekiyor. Bu askerlerin İncirlik Üssü’nde görevlendirilmesine onay verilmesi için Türkiye’nin Alman milletvekillerine üssü ziyaret izni vermesi bekleniyor.

GEÇTİĞİMİZ pazartesi NATO’nun, Baltık’taki askeri birliklerin Türkiye’ye kaydırılması yönünde karar alması yeni Alman birliklerinin İncirlik Üssü’nde görevlendirilmesini gündeme getirdi. NATO’nun ekim ayı sonu, kasım ayı başı gibi Türkiye’ye kaydırmayı planladığı birliklerde bulunan askerlerin yüzde 30’unu Alman askerleri oluşturuyor. Yeni birlikler Türkiye’de konuşlandırılacak. Alman Bild am Sonntag gazetesinin haberine göre gönderilecek birlikler Suriye hava sahasını kontrol etmekte görevlendirilecek.

TAKVİM BELİRLENDİ

Yeni askeri birliklerin gönderilmesi için takvim belirlendi. Federal hükümetin 12 Ekim’de yapacağı bakanlar kurulu toplantısında asker göndermek için karar alacak. Bakanlar kurulunda çıkacak karar, 12-17 Ekim tarihleri arasında toplanacak olan Federal Meclis’e gönderilecek. NATO’nun planladığı gibi askerlerin Ekim sonu veya Kasım başı Türkiye’ye gönderilmesi için meclisin onayı gerekecek. Federal Meclisi Türkiye’ye asker göndermeye onay vermezse, Alman askerleri IŞİD’e karşı mücadelede yer alamayacak. Alman milletvekilleri ise ancak Türkiye’nin kendilerine İncirlik Üssü’nde görevli Alman askerlerini ziyaret etme izni vermesi durumunda yeni asker göndermeye onay verebileceklerini söylüyor.

ZİYARET 4 EKİM’DE Mİ

Almanya Federal Meclis’i 2 Haziran’da aldığı kararla 1915 Olaylarını Ermeni Soykırımı olarak kabul etmiş ve bu yönde açıklama yapmıştı. Federal Meclis’in kararı üzerine iki ülke arasındaki ilişkilerde kriz yaşanmıştı. Ancak NATO’nun son kararı üzerine Ankara’nın Alman milletvekillerine İncirlik Üssü’nü ziyaret izni vermesi bekleniyor. Bild am Sonntag gazetesinde yer alan habere göre ziyaret 4 Ekim’de gerçekleşecek. 2 Haziran’da Ankara’ya çağrılan Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu’nun yerine büyükelçi olarak atanan Ali Kemal Aydın’ın da bu hafta içinde görevine başlaması bekleniyor.

CDU’LU VEKİL ÜSSE GİREMEDİ

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in partisi CDU milletvekili Christian von Stetten, Alman askerlerini ziyaret için gittiği İncirlik Üssü’ne giremeden döndü. Alman askerlerini ziyaret etmek istediğini kapıdaki nöbetçilere ileten Alman milletvekili, izni olmadığı gerekçesiyle içeri sokulmadı. İncirlik Üssü’nü ziyaret için Türk makamlarına başvuruda bulunduğunu belirten von Stetten, kendisine olumlu veya olumsuz bir cevap verilmemesi üzerine üsse geldiğini söyledi. Kapıdan çevrilen von Stetten, “Milletvekilleri olarak bizlerin askerlerle bire bir görüşme hakkımız olmak zorunda. Ben hafta başında ziyaret için müracaat etmiştim” dedi.(Kaynak Hürriyet-Ali Varlı)