Erdoğan-Ibadi söz düellosu ”SAVAŞ”a yol açar mı ?

Türk askerinin Başika’dan çekilmesini isteyen Irak Başbakanı Haydar el İbadi’ye Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sen benim zaten muhatabım değilsin, seviyemde değilsin, kıratımda değilsin, kalitemde değilsin, Irak’tan senin bağırman çağırman bizim için hiç de önemli değil, biz bildiğimizi okuyacağız, bunu böyle bilesin. Kim bu? Irak’ın Başbakanı. Önce haddini bil” sözleriyle sert tepki gösteren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, Bağdat’tan cevap gecikmedi.
İbadi’nin sözcüsü Saad el Haditi, AFP’ye yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “ateşe benzin döktüğünü” iddia etti.

“Türkiye’den gelen açıklamaların, hukuk ve güvenlik meselesini kişisel probleme dönüştürdüğünü” öne süren Haditi, “Anlaşılan Türkiye, Irak’la sorunun çözme konusunda ciddi değil” diye konuştu.

Irak Başbakanlık Enformasyon Dairesi’nden yayımlanan bildiride de ise , Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Kendilerinin Başika üssünü kurmamız için Sayın Davutoğlu döneminde bizlere talepleri var” şeklindeki açıklaması reddedildi.

Bildiride, “Türk askerlerinin önce Musul Valisi Etil Nüceyfi’nin isteği, daha sonra da Kürdistan hükümetinin talebi üzerine Başika’ya girdiğini öne süren Türk hükümetinin bu iddiaları, Uluslararası Koalisyon Gücü tarafından yalanlanmıştır. Ayrıca Türk hükümetinin ‘Koalisyon gücünün talebi ve izni üzerine bulunuyoruz’ sözlerinde çelişkiler görünmektedir” denildi.

Açıklamada, “Türk hükümetinin bu çelişkili açıklamaları, sonucu bilinmeyen bir krize yol açmıştır. Komşu bir ülkenin egemenliğine müdahale ederek, Türk askerini de zor duruma bıraktılar. Biz, Iraklılar, Irak topraklarını DEAŞ’tan temizlemeye devam edeceğimizi vurguluyoruz. Egemenliğimize saldırana karşı direneceğiz. Zafer günü yakındır. Bizi, basında değeri olmayan ateşli açıklamalarla bildiğimiz gerçek yolumuzdan saptırmayacaklardır” ifadesi kullanıldı.