Rusya ile muhabbet koyulaştı.‘Türk Akımı’ projesi imzalandı

Düşürülen ‘uçak krizi’ sebebiyle daha önce durdurulan Türkiye ve Rusya arasındaki ‘Türk Akımı’ diye bilinen doğalgaz boru hattı projesi İstanbul’da imzalandı.
Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, projede ilk hat inşaatının 2019’un ikinci yarısında başlayabileceğini söylemişti.

Teklif Putin’den gelmişti

Rusya’dan başlayıp Karadeniz üzerinden Türkiye’ye aktarılması planlanan ‘Türk Akımı’nın teklifi 1 Aralık 2014 tarihinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından yapılmıştı. Projenin kısa bir süre içinde başlaması bekleniyordu.

Erdoğan: Süreci hızlandırdık

Anlaşmanın imzalanmasının ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ortak basın açıklaması düzenleyen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Türk Akımı konusunu aramızda değerlendirdik. Süreci hızlandırma olayına bu imzalarla noktayı koyduk. Türkiye ile Rusya arasındaki normalleşme sürecinin hızla devam edeceğine dair güvenim tamdır. Ekonomik, ticari, kültürel tüm konuşmaları içeren ilişkiler tüm bu görüşmelerde yer alıyor” diye konuştu.

Putin: Doğalgazda indirim yapılacak

Putin ise, “İkili ilişkilerde tam bir normalleşme için ilave çaba gösterme konusunda mutabık kaldık. Türkiye’den narenciye gibi bazı tarım ürünlerinin ihracatındaki kısıtlamaları kaldırdık. Özellikle enerji alanındaki işbirliğimizi ele aldık. Doğalgazda indirim yapılması konusunda da mutabık kaldık” dedi.