”Aklımızla alay ediliyor”

AKP ile MHP nin el ele vererek ,birlikte değiştirmek istedikleri Anayasa ve Başkanlık Sisteminin bazı maddelerinin açığa çıkmasının ardından ,Ana Muhalefet Partisi CHP ile MHP içindeki muhalif milletvekillerinden sert açıklamalar geldi.
CHP Grup Başkan vekili Özgür Özel, “CHP vakit varken trene binsin” diyen Başbakan Binali Yıldırım’a cevap verdi.

CHP Grup Başkan vekili Özgür Özel, demokrasi treninden değil, saltanat kayığından bahsedildiğini savunarak, “MHP’nin tabanının değil, başkan ve birkaç yöneticisinin atladığı saltanat kayığına CHP olarak binmeyiz” dedi.
Özel, parlamentoda düzenlediği basın toplantısında, AK Parti’nin MHP’ye ilettiği anayasa değişikliğine yönelik taslağı değerlendirdi.
“Bunun bir başkanlık değil cumhurbaşkanlığı sistemidir” demenin, vatandaşın, seçmenin aklıyla alay etme anlamına geldiğini savunan Özel, başkanlık değil, “başkanlığın daniskasının” önerildiğini ileri sürdü.
TEKLİFTE NELER VAR ?
Teklife göre, Türkiye Cumhuriyeti’nin başı Türkiye Cumhurbaşkanı olacak. Bir kişi 5’er yıllığına iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilecek. Bir partiyle bağı olabilecek.

Başbakanlık kaldırılarak, yürütme yetkisi de Cumhurbaşkanı’na verilecek. Bakanların bir kısmı milletvekilleri arasından, diğer kısmı ise dışarıdan atanacak.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı kabine içinden seçilecek. Cumhurbaşkanı’nın iki yardımcısı olması da planlanıyor.

Kabinenin Meclis’e tasarı sunma hakkı olmayacak. Ama Cumhurbaşkanı da başkanlık kararnamesi yayınlayabilecek.

Cumhurbaşkanı hakkında 367 milletvekilinin imzasıyla soruşturma açılabilecek. Genel Kurul’da Yüce Divan’a sevk için ise 412 milletvekilinin kabul oyu gerekecek. Sistemin 2019 yılında yürürlüğe girmesi öngörülüyor.