MHP’ li 4 Vekil BAŞKANLIK SİSTEMİNE karşı

AKP’yle başkanlık sistemi üzerine pazarlık yürüten MHP’den dün ihraç edilen Gaziantep Milletvekili Ümit Özdağ, üç MHP’li milletvekiliyle birlikte başkanlık sistemine karşı olduklarını açıkladı.

AKP, başkanlık sistemini içeren anayasa değişikliği taslağını dün MHP’ye iletmişti. Taslak üzerinde iki partinin çalışması ve ortaya çıkan uzlaşma metninin TBMM’ye sunulması öngörülüyor.

‘Türkiye’yi kaosa götürecek’

Özdağ, MHP milletvekilleri Yusuf Halaçoğlu, Nuri Okutan ve İsmail Ok’la birlikte TBMM’de bir basın toplantısı düzenleyerek başkanlık sistemine karşı mücadele edeceklerini duyurdu.

Başkanlık sisteminin Türk siyasi kültürüne tamamen aykırı olduğunu söyleyen Özdağ, şunları kaydetti: “Yeni bir sistem arayışı Türkiye’yi kaosa götürecektir. Beka sorunu yaşayan ülkeler sistem değişikliği yapmaz, dünya tarihinde bunun örneği yok. Bunun bedelini toplum ağır öder.”

Özdağ, MHP tüzüğünün ‘partiye zarar veren beyanatlar’ konusunu düzenleyen maddesi uyarınca dün MHP’den ihraç edilmişti.

Başkanlık sistemine karşı çıkan MHP’li milletvekillerinden Halaçoğlu, AKP’nin MHP’ye sunduğu taslakta başkanlık sisteminin gizlenmek istercesine ‘cumhurbaşkanı’ ifadesinin kullanıldığını belirterek şöyle konuştu: “Devlet Başkanı’na ister başkan ister cumhurbaşkanı deyin fark etmeyecek, başkanlık sistemi uygulanacaktır. Biz Türk milliyetçileri ve ülkücüler olarak Türkiye’nin ‘başkancı Reis rejimi’ne sürüklenmesine izin vermeme kararındayız.”

Başkanlık sistemini içeren anayasa değişikliğini tek başına referanduma taşıyabilmek için gerekli TBMM’de en az 14 sandalye desteğine daha ihtiyaç duyan AKP 39 sandalyesi bulunan MHP’ye güveniyor. Referandum için 330 oy gerekiyor.