Turizmde 2017 umutları da tükeniyor…

Turizmde 2017 umutları da

tükeniyor…

Necdet SİVASLI

Türk turizminde İngiltere önemli bir yer tutuyor. Çünkü dışarıdan Türkiye’ye en fazla turist gönderen 3.ülkenin İngiltere olduğunu biliyoruz. Ancak, son 5 yılda İngiltere’den gelen turist sayısındaki düşüş her yıl aşağıya iniyor. Bu da hali ile turizmde endişe yaratıyor. İngiltere’nin yanında Almanya pazarı da kayıplarda.

Kasım ayının ilk haftasında Londra’da World Travel Market (WTM) Turizm Fuarı düzenlendi. Türkiye de bu fuarda yerini aldı. Fuara katılan diğer ülke stantlarına ilgi büyükken, Türkiye’nin açtığı standın ilgi görmemesi ve tur operatörlerince de pas geçilmesi, 2017 yılının İngiliz turistlerince de boş geçeceğinin bir göstergesi olarak değerlendirildi.

Rusya’dan ve Almanya’dan beklenen rezervasyonlar gelmedi. Sektör temsilcileri bu nedenle endişeliler. Londra’daki fuarda da beklenen olmayınca ilk üç sırayı alan ülkelerden yine elimiz boş kalacak görüntüsü ortaya çıktı.

Zaten geçenlerde Güney Ege Turistik Otelciler Birliği (GETOB) Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Bülbüloğlu da konu ile ilgili bir açıklama yaparak 2017 turizm sezonundan duydukları endişeyi dile getirdi. Bülbüloğlu açıklamasında “İngiltere basınında bombalar, darbe girişimi ve mülteci krizi ile ilgili haberler turist sayısını % 35 oranında azalttı. Türkiye üzerinde çok büyük imaj bozukluğu var. Bunu aşabilmemiz de şu an için mümkün değil” diyor.

Bizi takip eden okurlarımız anımsayacaklardır. Geçenlerde konu ile ilgili yazdığımız yazılarda Türkiye’nin yurt dışında savaşın ortasında, can ve mal güvenliğinin olmadığı bir Ortadoğu ülkesi gibi yansıtılmaya çalışıldığını vurgulamıştık. Üzerimizde çok kötü bir imajın var olduğunu da aynı yazılarımızda dile getirmiştik. Öncelikle bu imajın silinmesi ve Türkiye’nin terörden arındırılmış, can ve mal güvenliğinin sorun olmadığı bir ülke haline getirilmiş olmasının da önemine değinmiştik.

Görüldüğü gibi Avrupa şu anda Türkiye’ye sırtını dönmüş bulunuyor.

Alternatif turizm üzerinde de çalışsak, yenilikleri ve fiyat indirimlerini de buna eklesek bir sonuç alacağımızı sanmıyoruz.

Turist gelmedikten sonra turizm alanındaki çeşitlilik ve otellerde fiyat indirimleri bir işe yarar mı? Önce önümüzde yığınla duran sorunlarımızı çözmeye yönelik adımları atmamız gerekiyor.

Bodrum, Marmaris, Fethiye gibi Ege’nin turizm yıldızları her yıl İngiliz turist ağırlamakla ilgi çekiyor. Ancak son 5 yıla baktığımızda İngiltere’den gelmekte olan turist sayısında her yıl azalmalar olduğunu görmekteyiz.

Marmaris Ticaret Odası’nın açıklamaları bu konuda gereken bilgileri bize veriyor:

“Londra’da fuar boyunca tur operatörleri yetkilileri ile gerçekleştirdiğimiz toplantılarda geçen yılın aynı dönemine göre şu anda 2017 rezervasyonları 2016 yılına göre eksi % 30 seviyelerine geriledi. 2017 sezonu için hiçbir garantili tatil anlaşması yapmayan tur operatörleri hem yaşanan talep daralmasından hem de herhangi bir garanti taahhütlerinin bulunmamsından dolayı Marmaris (Dalaman) 2017 uçak operasyonlarını 2016 yılına göre % 10-20 düşürerek planlama yapmaktadırlar. Turizmciler olarak karşılaşacağımız tüm ekonomik kriz ve ticari daralmalara rağmen gelecek olan misafirlerimize sunduğumuz hizmet kalitesinden kesinlikle taviz vermemeliyiz.”

Hemen belirtelim, Dünyanın en büyük ve saygın turizm fuarlarından biri olarak gösterilen Londra’da World Travel Market (WTM) Turizm Fuarı’na Bodrum’un tanıtımı da yapıldı. Sonuç ne olur bilemiyoruz. Bilebildiğimiz Bodrum’a her yıl gelmekte olan İngiliz turist sayısında da önemli düşüşlerin yaşandığıdır.

İngiltere pazarının Bodrum için büyük önem taşıdığını ifade eden Bodrum Belediye Başkanı ve Bodrum Tanıtma Vakfı Başkanı Mehmet Kocadon, fuarla ilgili yaptığı değerlendirmede; “Bodrum Tanıtma Vakfı olarak her yıl mutlaka fuar sezonu başlar başlamaz, Bodrum standımızla tanıtım çalışmalarımızı aksatmadan sürdürüyoruz. İngiltere’nin Bodrum için önemi çok büyük çünkü Bodrum’da ilk turizm hareketlerini başlatan İngiliz turistlerdir. Dolayısıyla İngilizleri Bodrum’da çok daha fazla görmeyi arzu ediyorum. Ve bu yöndeki çalışmalarımı, hem Bodrum Belediye Başkanı olarak hem Bodrum Tanıtma Vakfı’nın başkanı olarak titizlikle sürdürüyorum. Bodrum markasının bilinirliğini daha çok artırmak için sadece Avrupa’da değil, dünyanın farklı ülkelerinde de tanıtım atağımızı sürdürüyoruz” açıklamasında bulunuyor.

Kocadon’un söylediği gibi temenni etmek ve istemekle İngiliz turistlerinin bugünkü koşullarda Bodrum’a gelmesini beklemek hayalden öteye gitmez. İyi niyetli olmak, kucaklayıcı olmak yetmiyor. Ana sorunların çözüme kavuşturulması gerekiyor.

Almanya’ya gözümüzü çeviriyoruz. Şu anda Almanya, Türkiye’ye turist göndermiyor. Tur operatörleri Alman turistlerin “terör ve can güvenliği” açısından Türkiye’yi artık tercih etmediklerini söylüyorlar.

Rusya’dan gelecek turistlere göre hazırlık yapan Antalya’daki işletmeler de bekleyiş içindeler ama ne var ki Rusya’dan da beklenen rezervasyonlar yapılmadı. Bazı işletme sahipleri “Geçen yılı bile arayabilecek noktaya geleceğiz” diyerek yaşanabilecek endişeleri dile getiriyor.

Temel sorunlarımız beli. Bunları defalarca yazdık ve dile getirdik. Bu temel sorunlarımız çözüme kavuşmadığı süre içinde dışarıdan artık kolay kolay Türkiye’ye turist getiremeyiz. Gerçekçi olmak ve gerçekleri de artık görme durumunda olduğumuz unutmayalım.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz