Cenevre Görüşmeleri Şubat sonuna ertelendi

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Cenevre’de 8 Şubat’ta yapılması beklenen Suriye görüşmelerinin ay sonuna ertelendiğini söyledi.

Rusya’nın başkenti Moskova’da “Suriyeli siyasi muhalefet temsilcileri” olarak adlandırılan grupla görüşen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov geçen yıl nisan ayından bu yana Suriye görüşmeleri düzenlemeyen BM’nin pasifliğinin kabul edilemez olduğunu söyledi.

Lavrov, “Cenevre görüşmeleri 8 Şubat’tan ay sonuna ertelendi. Cenevre’de anayasa çalışması gibi net konulara odaklanılması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.
BM’DEN AÇIKLAMA: ERTELEME SÖZ KONUSU DEĞİL
Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’nın Sözcüsü Yara Şerif, Cenevre’de 8 Şubat’ta başlaması planlanan Suriye görüşmelerinin ertelendiğine yönelik haberlere ilişkin, “Bizim tarafımızda henüz bir erteleme söz konusu değil” dedi.
TÜRKİYE VE İRAN AÇIKLAMASI
Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zaharova da, Rusya’nın Suriye konusunda Türkiye ve İran’la uzun soluklu bir işbirliği umut ettiğini söyledi. Zaharova, “Türkiye ile Suriye’deki işbirliğimizi yapıcı ve uzun süreli görüyoruz” dedi.

RUSYA’NIN ANAYASA TEKLİFİ

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Astana görüşmelerine Suriye krizinin çözümüne yönelik yeni ve önemli bir adım olarak baktıklarına dikkati çekerek, Astana’da Türkiye ve Rusya’nın garantörlüğünde ilan edilen ateşkesin teyit edildiğini belirtti.

Rusya’nın Astana’da taraflara sunduğu anayasa teklifine değinen Lavrov, taslakta rejim ve muhaliflerin pozisyonlarındaki ortak noktaların bulunmaya çalışıldığını ifade etti.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Rusya’nın kendi anayasa taslağını kimseye dayatmaya çalışmadığını, bunun Cenevre’de tartışılmaya açılmak üzere tasarlanmış ve taraflara iletilmiş bir teklif olduğunu vurguladı.

Görüşmeye katılan bazı muhalif grupların, kendilerinin hazırladığı Suriye anayasası teklifini Lavrov’un dikkatine sunacağı ileri sürüldü.
Kazakistan’ın başkenti Astana’da düzenlenen Suriye görüşmeleri sonrasında tarafların 8 Şubat’ta İsviçre’nin Cenevre kentinde toplanması bekleniyordu.
PUTİN TRUMP’LA TELEFON GÖRÜŞMESİ YAPACAK
Kremlin’den yapılan açıklamada, ABD’nin yeni yönetimi ile Rusya arasındaki ilk telefon görüşmesinin cumartesi günü gerçekleşeceği belirtildi.
Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ABD Başkanı Donald Trump’ın cumartesi günü telefonla ilk resmi görüşmelerini gerçekleştireceğini söyledi.
İki liderin görüşmesinde Suriye’deki iç savaşın da gündeme gelmesi bekleniyor. ABD Başkanı Donald Trump, sığınmacılar için Suriye’de güvenli bölgeler oluşturulması gerektiğini söylemişti.