Trump’ tan Suriye’ de ”Güvenli Bölge” açıklaması

ABD Başkanı Donald Trump’ın, imzalayacağı bir kararname ile “Suriye’de halkın korunması için güvenli bölgeler oluşturulması” talimatı vereceği iddia edildi.

Reuters’da yer alan habere göre ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye’de siviller için güvenli bölge kurulması planı hazırlamaları amacıyla Pentagon ve Dışişleri Bakanlığı’na emir vereceği belirtildi.
“Yabancıların Terörist Saldırılarından Ülkeyi Korumak” başlıklı taslağın altıncı maddesinde “Suriye halkının korunması için güvenli bölgeler oluşturulması” öneriliyor.

Taslak metinde ABD Savunma Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığının, Suriye’de ve komşu ülkelerde güvenli bölgeler oluşturulması için 3 ay içinde taslak bir plan hazırlaması öngörülüyor.
Trump, önceki hafta İngiltere’nin The Times ve Almanya’nın Bild gazetelerine Ortadoğu’ya ilişkin değerlendirmelerde bulunmuş, “Suriye’de güvenli bölgeler oluşturmalıydık. Öyle yapmış olsaydık (mülteci krizi) çok daha ucuza mal olurdu” ifadelerini kullanmıştı.
Aynı taslak kararnamede, mülteci ve göçmenlerin ülkeye kabulü ile ilgili yeni düzenleme ve prosedürler de dikkati çekti.